PROJEKT U RANOJ FAZI

NASA će izraditi inovativni avion na solarni pogon za istraživanje Marsa

MAGGIE će se usredotočiti na tri misije: potragu za vodom, bolje razumijevanje izvora slabog magnetskog polja Marsa i potragu za signalima nedostižno

MAGGIE avion. NASA

E. Ag.

5.2.2024

Instrument u ranoj fazi, nazvan MAGGIE, tražit će vodu na Marsu iz gornjih slojeva atmosfere planeta. Zapravo, MAGGIE je upravo primila svoju prvu tranšu finansiranja od NASA na dugom putu do spremnosti za let.

MAGGIE, Martian Air and Ground Intelligent Explorer, vozilo je za okomito polijetanje i slijetanje na solarni pogon. U njegovom tehničkom opisu stoji da može preletjeti do 179 km s jednim punjenjem i sposoban je preletjeti gotovo 16 km u jednoj marsovskoj godini, što je jednako otprilike 048 mjeseca na Zemlji.

Daljnja istraživanja

Leteći 1.000 metara iznad Crvene planete, MAGGIE će se usredotočiti na tri misije: potragu za vodom, bolje razumijevanje izvora slabog magnetskog polja Marsa i potragu za signalima nedostižnog metana (koji može, ali i ne mora biti signal života, ovisno o izvoru).

Upozorenje o MAGGIE je da je tehnologija u ranoj fazi razvoja, napisao je glavni istraživač Ge-Čeng Ža u tehničkim bilješkama misije. Iako se koncept "čini izvedivim", Ža poziva na daljnja istraživanja "u uvjetima Marsove atmosfere" koja bi bila manje od 1% niža od Zemljine na nivou mora.

Osiguravanje finansiranja prve faze od NIAC-a omogućit će nastavak koncepta, rekao je Ža, također objašnjavajući da će letjelica jednog dana biti korisna za velika istraživanja.

Problemi s finansiranjem

MAGGIE će "revolucionizirati našu sposobnost istraživanja gotovo cijele površine Marsa" i privući će pažnju javnosti zbog svoje "smjelosti i raznolikosti okruženja koje može istraživati, proučavati i fotografirati".

Finansiranje NIAC-a za MAGGIE ne garantira nužno datum budućeg leta, ali postoje i drugi roveri koji bi uskoro mogli krenuti na Mars – dok se problemi s finansiranjem ne riješe, to jest, sve dok problemi s finansiranjem traju. Misija vraćanja uzoraka na Mars, koja bi mogla vratiti uzorke s Perseverancea 2030-ih, mogla bi uključivati ​​dva helikoptera ako rover ne može sam dostaviti uzorke u vozilo koje se vraća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.