NAPAD NA MOZAK

Stručnjak za cyber sigurnost upozorava: Hakeri bi mogli ubiti osobe koje imaju čip u glavi

Nakon što je Ilon Mask objavio da je njegova firma Neuralink ugradila čip u mozak čovjeka

Technologistan.pk

E. Ag.

12.2.2024

Nije prošlo ni deset dana otkad je Ilon Mask (Elon Musk) objavio da je njegova firma Neuralink ugradila čip u mozak čovjeka, a uveliko su počela nagađanja koje sve opasnosti to nosi sa sobom. Stručnjak za cyber sigurnost Rodžer Grajms (Roger Grims) otkrio je kako bi hakeri mogli da upadnu u moždani čip i ugroze zdravlje onog ko ga nosi.

Veliki planovi

Mask ima velike planove da čipovi budu pozitivni uređaji koji mijenjaju život, ali Grajms upozorava da bi uređaj mogao biti smrtonosan.

- Historija je pokazala da se većina, ako ne i svi, implantabilnih medicinskih uređaja i čipova mogla hakovati. Zašto bi ovaj bio drugačiji - zapitao se Grajms.

Ovaj stručnjak za kompjutersku sigurnost je u industriji već 35 godina, autor je preko desetina knjiga o sigurnosti podataka i računara te radi kao konsultant za velike korporacije na njihovoj cyber odbrani.

Dalje je objasnio kako se moždani čipovi s vještačkom inteligencijom mogu hakirati i koliko daleko bi cyber kriminalac morao da ide.

Veza s internetom

- Prvo, barem za sada, oni nisu povezani s internetom, što inače značajno povećava rizik za cyber siguenost - upozorio je Grajms.

Drugo, Grajms je primijetio da bi cyber kriminalci morali da znaju koji računarski operativni sistem računara koristi moždani čip Neuralinka, a to vjerovatno nije uobičajen ni popularan softver, pa stoga nije toliko podložan hakerskim upadima.

- To znači da će onima koji nemaju interne specifikacije biti znatno teže da shvate kako da ga hakiraju, a nijedan od tradicionalnih alata za hakiranje ne bi radio protiv toga - objasnio je Grajms i dodao:

- Nismo čak ni sigurni da li čip pokreće kod koji se može ažurirati, što je potrebno za većinu hakiranja.

Treće, vjerovatno vam je potrebna fizička ili blizina za povezivanje s čipom. Trenutno, identitet prvog čovjeka koji je ugradio Maskov AI čip je u tajnosti i njegova lokacija nije javno poznata.

- Četvrto, i posljednje, trebalo bi vam posebno znanje o tome kako čip radi i kako da manipulirate njegovim operacijama bez izazivanja operativnih problema - rekao je Gajms.

Napomenuo je da trenutno nemamo čak ni nejasnu predstavu o tome kako čip u mozgu radi na tehničkom nivou, što bi bila ključna informacija za potencijalne hakere.

On misli da implantirani moždani čip vjerovatno neće uskoro biti hakiran.

Kakve su posljedice

- Sva prethodno spomenuta ublažavanja kompenzacije čine malo vjerovatnim da će taj određeni čip uskoro biti uspješno hakiran.

Ipak, jedna od najvećih briga za Grajmsa jeste to da bi život korisnika sa moždanim čipom mogao biti ugrožen.

- Dosadašnji hakerski napadi na medicinske uređaje pokazali su da su hakeri bili u stanju da zlonamjerno manipuliraju operacijama na takav način da naškode životu korisnika - upozorio je on za Sun, a prenosi 24sedam.rs.

U zavisnosti od toga za šta se koristi moždani čip, posljedice mogu biti smrtonosne.

Kao izvršni direktor Neuralinka, Mask je ranije otkrio planove za uređaj koji će pomoći ljudima da se oporave od povreda mozga. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.