OPENAI

Sora pomjera granice vještačke inteligencije: Ovaj alat automatski pretvara tekst u video

Sora može da kreira video na osnovu nepokretne slike ili da proširi postojeće snimke novim materijalom

Simulira "fizički svijet u pokretu". OpenAI

E. Ag.

16.2.2024

OpenAI je u predstavio alat koji može da generira videozapise iz tekstualnih upita. Novi model pod imenom Sora, koji je najnovija inovacija iz Chat GPT-a, simulira "fizički svijet u pokretu", a na osnovu tekstualnih uputstava.

Sora nosi ime po japanskoj riječi za nebo i može da proizvede realistične snimke dužine do jedne minute koji se pridržavaju korisničkih uputstava o temi i zadatom stilu. Prema blogu kompanije, Sora može da kreira video na osnovu nepokretne slike ili da proširi postojeće snimke novim materijalom.

- Učimo vještačku inteligenciju da razumije i simulira fizički svijet u pokretu, s ciljem da obučavamo modele koji pomažu ljudima da rješavaju probleme koji zahtijevaju interakciju u stvarnom svijetu - pišu oni na svom blogu.

Jedan video koji je uključen među nekoliko početnih primjera kompanije bio je zasnovan na sljedećim instrukcijama:

- Trejler filma koji prikazuje avanture 30-godišnjeg čovjeka u svemiru koji nosi crvenu vunenu pletenu motociklističku kacigu, plavo nebo, slanu pustinju, filmski stil, snimak na filmu od 35 mm, žive boje.

Usto, kompanija je objavila da je otvorila pristup Sori za nekoliko istraživača i videokreatora. Stručnjaci bi u neku ruku testirali proizvod i provjerili koliko je otporan na zaobilaženje uvjeta korištenja OpenAI-ja koji zabranjuju "ekstremno nasilje, seksualni sadržaj, slike mržnje, sličnosti sa slavnim ličnostima ili IP drugih". Za sada, dozvoljen je samo ograničeni pristup istraživačima, vizuelnim umjetnicima i filmskim stvaraocima, iako je izvršni direktor Sem Altman pozvao ljude da zadaju Sori zadatke, a onda pokazao rezultate, Blic.rs.

Videosnimci imaju vodeni žig koji pokazuje da ih je napravila AI.

Inače, OpenAI se predstavio na tržištu sa generatorom nepokretnih slika Dall-E 2021. i generativnim AI chatbotom ChatGPT u novembru 2022., koji je brzo prikupio 100 miliona korisnika, podsjeća Guardian.

Druge kompanije s vještačkom inteligencijom su debitovale s alatima za generiranje videozapisa, iako su ti modeli bili u stanju da proizvedu samo nekoliko sekundi snimaka koji često nemaju mnogo veze s njihovim zahtjevima. Google i Meta su rekli da su u procesu razvoja generativnih videoalata, iako ih nisu pustili javnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.