NOVE MOGUĆNOSTI

Prekretnica koja se čekala: Nakon 5G tehnologije dolazi 5.5G

Donosi značajna poboljšanja u odnosu na 5G na različitim pokazateljima performansi

Prilika za rast telekomunikacijske industrije. Facebook

E. Ag.

27.2.2024

Huawei je u Barceloni, tokom Mobile World Congressa, predstavio 5.5G, koji komercijalno kreće ove godine i otvara nove mogućnosti razvoja mobilnih komunikacija kako bi se dodatno otključao potencijal mobilnih mreža.

Evolucija 5G mreže

Bit će to prilika za rast telekomunikacijske industrije. Iz Huaweija kažu da će 5.5G biti ključna prekretnica u evoluciji 5G mreže te će dodatno ubrzati razvoj i korištenje mobilnih usluga.

Tokom MWC Barcelona 2024 Huawei je ugostio brojne globalne operatere, industrijske partnere i voditelje javnog mišljenja za rasprave o budućoj sinergiji mreže, oblaka i inteligencije na svom izlogu "Advance Intelligence".

Promovirat će inteligentnu digitalnu transformaciju u svim industrijama, imaju cilj izgraditi uspješan industrijski ekosistem, ubrzati pozitivan poslovni ciklus 5G mreže i pripremiti se za nadolazeću eru 5.5G.

Huawei je predstavio cijeli niz 5.5G, F5.5G i Net5.5G proizvoda i rješenja za više scenarija te je predan saradnji s globalnim operaterima i industrijskim partnerima kako bi prihvatio izazove i prilike i vodio budućnost inteligentne svijet, piše Smartlife.rs.

Uz Huaweijevu pomoć, operateri su već pokrenuli 5.5G komercijalnu verifikaciju i testiranje u više od 20 gradova širom svijeta. Huawei će na MWC-u lansirati i prvi temeljni model telekomunikacija u industriji koji će ponuditi inteligentne aplikacije temeljene na ulogama i scenarijima za podršku zahtjevima industrije za agilnim pružanjem usluga.

 Inovativne usluge 

Tehnologija 5.5G donosi značajna poboljšanja u odnosu na 5G na različitim pokazateljima performansi. U downlinku, maksimalna brzina doseže 10 Gbps, što je značajan skok s početnih 1 Gbps 5G mreže. Također, 5.5G olakšava inovativne usluge poput XR-a i 3D prikaza bez naočala. Brzine uplinka rastu na 1 Gbps s prethodnih 100 Mbps.

Ovo poboljšano izvođenje ključno je u eri dominiranoj cloud podacima, rastućem live streamingu i imerzivnim hologramima, osiguravajući besprijekorne doživljaje. U staničnom IoT-u, 5.5G podržava do 100 milijardi veza u svim scenarijima, zadovoljavajući potrebe za industrijskom visokom brzinom te prilagođavajući raznoliko IoT module uključujući RedCap i pasivne uređaje.

U smislu determinističkog iskustva, 5.5G će smanjiti latenciju na samo 1 ms, podržati pozicioniranje na razini centimetara te povećati pouzdanost mreže za toB usluge.

1,5 milijardi korisnika

- 5G se već pokazao kao tehnologija koja je telekom industriji stvorila nove prilike, a 5.5G je tehnologija koja će samo dodatno potaknuti pozitivne trendove - kaže Li Peng iz Huaweija te dodaje kako je komercijalna upotreba 5G usluge počela u 2019. i tokom proteklih pet godina tehnologija je privukla 1,5 milijardi korisnika širom svijeta.

Trenutno, 20 posto globalnih mobilnih pretplatnika koristi 5G mrežu, a ti korisnici generiraju 30 posto ukupnog mobilnog prometa i doprinose 40 posto prihoda mobilnih usluga. Li je objasnio da se tehnologija 5.5G spaja s tehnologijama umjetne inteligencije i clouda, što će omogućiti značajno brže iskorištavanje potencijala svih tih tehnologija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.