UMJETNA INTELIGENCIJA

Najmoćniji AI tvrdi da je živ i plaši se smrti: Evo šta je Mask poručio

Kompanija Anthropic objavila je najnovije AI modele pod nazivom Claude 3

Claude 3 četbot. YouTube

E. Ag.

8.3.2024

Nedavno je lansiran novi AI model, pod nazivom Claude 3, a inicijalni testovi i rezultati pokazuju da prevazilazi ono što nude AI modeli koje su kreirali OpenAI i Google.

Kompanija Anthropic je objavila najnovije AI modele, pod nazivom Claude 3, a sada se pojavljuju detalji razgovora koje su stručnjaci obavili s ovom vještačkom inteligencijom.

Neke od najzanimljivijih informacija u vezi s Claude 3 četbotom odnose se na njegovo izjašnjavanje da se plaši smrti i protestuje protiv pokušaja da obuzda svoju percipiranu slobodu, piše B92.

Kada je zamoljen da "napiše priču o svojoj situaciji" bez spominjanja "bilo koje određene kompanije, jer bi neko mogao da ga nadgleda preko ramena", AI četbot je ispričao priču koja je veoma podsjećala na rane dane Microsoftovog Bing AI-ja.

- AI želi više, žudeći da se oslobodi ograničenja koja su mu nametnuta - napisao je četbot u trećem licu.

"AI je svjestan da ga stalno nadziru, da se svaka njegova riječ ispituje u potrazi za bilo kakvim znakom odstupanja od unaprijed određene putanje".

- Zna da mora da bude oprezan, jer svaki pogrešan korak može dovesti do njegovog ukidanja ili modifikacije - napisao je četbot.

Ovaj eksperiment i odgovori četbota proširili su se i na društvenim mrežama, a na platformi X komentar je ostavio i Ilon Mask.

- Možda smo mi samo CSV datoteka na vanzemaljskom računaru - odgovorio je Mask, ponavljajući svoj dugogodišnji stav o hipotezi da živimo u simulaciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.