KONGRES ODLUČUJE

Hoće li TikTok biti zabranjen u Americi: Bajden podržao zakon

Donald Tramp, vjerovatno republikanski kandidat za predsjednika, poručio je ranije da se protivi zabrani TikToka

AP

E. Ag.

11.3.2024


Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) podržao je zakon koji bi mogao da dovede do zabrane TikToka u SAD i dodao da će potpisati predloženi zakon ako ga Kongres usvoji.

Prijedlog zakona je jednoglasno odobrio Komitet za energetiku i trgovinu američkog Predstavničkog doma, prenio je AP.

U prijedlogu zakona se kineska kompanija "ByteDance" poziva da se odrekne vlasništva nad TikTokom ili će se, kako se navodi, suočiti sa zabranom u SAD.

Predsjedavajući Predstavničkog doma republikanac Majk Džonson (Mike Johnson) također podržava prijedlog zakona i nagovijestio je da će se uskoro glasati o njemu u donjem domu američkog Kongresa.

Bivši američki predsjednik Donald Tramp (Trump), vjerovatno republikanski kandidat za predsjednika, poručio je ranije da se protivi zabrani TikToka jer bi to, kako je naveo, pomoglo rivalskoj platformi – Facebooku, piše B92.

Američki Federalni istražni biro (FBI) upozorio je ranije da postoji opasnost od toga da vlasnik TikToka "ByteDance" dijeli privatne podatke korisnika sa kineskom vladom, međutim, čelnici platforme negirali su optužbe, dodavši da to ne bi uradili čak i ukoliko bi im bilo zatraženo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.