NA RED DOŠLE I BOGOMOLJE

U Saudijskoj Arabiji otvorena prva 3D štampana džamija: Izgradila je udovica bogatog Saudijca

Ovim projektom udovica je nadmašila ambicije Dubaija koji svoju džamiju namjerava otisnuti u 3D štampaču do 2025

Na otvaranju džamije okupili brojni vladini dužnosnici i poslovni ljudi. X (Twitter)

E. Ag.

13.3.2024

Vajnat Abdulvahid, poslovna žena iz Saudijske Arabije, izgradila je prvu džamiju na svijetu otisnutu 3D pisačem i tako odala počast svom preminulom suprugu. Džamija Abdulaziza Abdulaha Šarbatlija nalazi se u El-Džavhari, predgrađu lučkog grada Džede. 

Čitavo naselje 

Ovim projektom udovica je nadmašila ambicije Dubaija koji svoju džamiju namjerava otisnuti u 3D štampaču do 2025.

3D ispisu građevnog materijala sloj po sloj u početku se pribjegavalo prilikom gradnje na udaljenim mjestima ili nakon prirodnih katastrofa, ali sve se češće koristi i kao zamjena za konvencionalne načine gradnje. U Sjedinjenim Državama već se tako podiže čitava gradska četvrt, pa je bilo samo pitanje vremena kad će se ovaj pristup iskoristiti i za gradnju bogomolja, piše Bug.hr.

Saudijski susjed Dubai ima ambicije postati svjetska prijestonica 3D printanja i grad je već predstavio planove za izgradnju 25 posto novih zgrada s pomoću ove tehnologije. To uključuje i džamiju veličine 2.000 kvadratnih metara koja bi trebala biti završena do sljedeće godine.

Saudijci su bili brži

No, planove Dubaija da ispišu prvu džamiju na svijetu poremetila je udovica bogatog Saudijca. Podizanje ove džamije podržala je i saudijska Nacionalna stambena kompanija koja se nadzire i usmjerava tamošnje tržište nekretnina.

Stoga ne čudi da su se na otvaranju džamije okupili brojni vladini dužnosnici i poslovni ljudi koji Saudijsku Arabiju vide kao središte tehnološkog napretka, javlja Arab News.

Abdulvahid je tehnologiju 3D ispisa naručila od kineske tehnološke kompanije Guanli. Za razliku od konvencionalne gradnje, rad i izvedba projekta izvedeni su na drugačiji način, s velikim fokusom na dizajn zgrade koji bi, kaže udovica, trebao poticati mir među vjernicima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.