GLOBALNA SENZACIJA

Baka opčinjena Fortniteom: Ima 75 godina, a po šest sati dnevno igra megapopularnu igricu

Slučajno sam ušla u njegovu sobu i bila sam prilično zaintrigirana onim što sam vidjela na ekranu. To je zaista bio početak, rekla je Kat Bouvi

Kat Bouvi. Instagram

E. Ag.

25.3.2024

Kat Bouvi iz Marija u Škotskoj, iliti "Grumpygran1948", kako s potpisuje u svijetu gejminga, postala je „navučena“ na Fortnite igricu otkako je zagrebala površinu gejminga - koji je otkrila kod svog unuka. Od tada Kat provodi do šest sati dnevno igrajući igricu.

Njene veštine i urnebesne komentare uočio je poznati američki jutjuber SipherPK, koji je odmah poželio s njom da sarađuje. Što se ubrzo i desilo. Njihov prvi "duo" prikupio je više od pola miliona pregleda, a gejming baka sada zbog popularnosti ima tim od više hiljada odanih navijača širom svijeta, piše Blic.rs.

- Kada sam prvi put rekla svom unuku da ću početi da strimujem, bio je zgrožen. Rekao je: 'Ne možeš to da radiš - niko te neće gledati, niko te neće pratiti'. Ali je s vremenom shvatio da je pogriješio - rekla je Kat, koja je prvi put svog tada 17-godišnjeg unuka primijetila kako igra Fortnite onda kada je sajt i počeo s radom, 2017. godine.

Sada je to jedna od najpopularnijih videoigara na svijetu, s više od 400 miliona gejmera.

- Slučajno sam ušla u njegovu sobu i bila sam prilično zaintrigirana onim što sam vidjela na ekranu. To je zaista bio početak - rekla je ona za 'Dobro jutro Škotska' na radiju BBC-ja.

Kako je objasnila, najprije je vježbala u solo igrama tri godine prije nego što se pridružila "odredima" u strimovanim igrama.

Nije joj se svidio "toksični" jezik gejmera

Međutim, nije joj se dopao taj "toksični" jezik koji koriste mlađi gejmeri – pa je formirala vlastite timove starijih igrača.

- Ne koristimo riječ 'ubijati' – koristimo riječ 'eliminisati'. Dakle, nije krvavo i ne vidite nikoga da leži na zemlji s krvlju. Prilično je prijatna igrica i to mi se sviđa. Kada sam počela da strimujem, željela sam da imam ekipe i nisam imala nikoga s kim bih mogla da igram. Tako sam na početku igrala sa nasumičnim timovima i zaista mi se nije dopalo ono što sam slušala – bilo je prilično toksično. Tako da sam odlučila da ću, ako budem strimovala, izabrati one sa kojima se kapiram. Ali nikad nisam shvatala da ću dovde stići - rekla je simpatična baka.

Međutim, stvari su se dodatno pokrenule nakon što je baku na platformi primijetio gejmer superstar "SipherPK". Ovaj dvojac se brzo poklopio u svemu, da mu je Kat čak na kraju otpjevala i tradicionalnu škotsku dječiju pjesmu.

- Očigledno me posmatrao i mislio da bi bilo zabavno ako me uzme da igramo zajedno. Na taj način smo stvorili prilike za neke starije ljude... Jednostavno je došao u moj strim i pitao me da li želim da napravim duel sa njim. Rekla sam 'da' i ostalo je historija.

Slava joj neće "udariti u glavu"

Kat insistira na tome da neće dozvoliti da joj novostečena gejmerska slava udari u glavu ili da joj stane na put porodičnom životu. A njen muž, kaže, sretan je što se ona prepušta svom noćnom hobiju.

- Ne bih rekla da sam poznata. Mislim, poznata sam, ali možda ne treba da se postavljam na pijedestal. Nikada nisam dozvoljavala da igrice poremete moj lični život. Njih uvijek igram na kraju dana, kada završim sve svoje obaveze - a onda ja prijeđem na Fortnite - zaključila je ova baka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.