MICROSOFT I ALTMAN

Novo čudo tehnologije: Superkompjuter vrijednosti 100 milijardi dolara

Predloženi superkompjuter sa sjedištem u SAD bio bi najveći u seriji koju firme žele da naprave u narednih šest godina

Najveći u seriji. Pixabay

Dž. R.

3.4.2024

Microsoft i OpenAI rade na planovima za projekat centra podataka koji bi mogao koštati čak 100 milijardi dolara i uključivati superkompjuter sa vještačkom inteligencijom pod nazivom "Zvjezdana kapija" koji bi trebalo da bude lansiran 2028. 

Napredni zadaci

Brzo usvajanje tehnologije generativne vještačke inteligencije dovelo je do velike potražnje za centrima podataka sa vještačkom inteligencijom koji su sposobni da se bave naprednijim zadacima od tradicionalnih centara podataka.

Predloženi superkompjuter sa sjedištem u SAD bio bi najveći u seriji koju firme žele da naprave u narednih šest godina, dodaje se u izvještaju. Informacija je pripisala okvirnu cijenu od 100 milijardi dolara osobi koja je razgovarala sa Altmanom o tome i osobi koja je pogledala neke od početnih Microsoftovih procjena troškova za razvoj vještačke inteligencije.

Tehnološki giganti

Altman i Microsoft su proširili superkompjutere u pet faza, sa Stardžetom kao petom fazom. Microsoft radi na manjem superkompjuteru četvrte faze za OpenAI koji će biti lansiran oko 2026. 

Ova dva tehnološka giganta su u sredini treće faze petofaznog plana, sa značajnim dijelom troškova za naredne dvije faze koje uključuju nabavku potrebnih AI čipova, prenosi Reuters.

Rastući zahtjevi cloud tehnologije za generativnom vještačkom inteligencijom ubrzali su zahtjeve za data centrima usmjerenim na AI, koji mogu da obrađuju naprednije zadatke od tradicionalnih.

Microsoft je također najavio duo prilagođenih računarskih čipova u novembru prošle godine. U izvještaju se navodi da će novi projekat biti dizajniran za rad sa čipovima različitih dobavljača.

- Uvijek planiramo sljedeću generaciju infrastrukturnih inovacija potrebnih da nastavimo da pomjeramo granice mogućnosti vještačke inteligencije - rekao je portparol Microsofta u izjavi Reutersu.

Troškovi za ovaj plan mogli bi da premaše 115 milijardi dolara, što je trostruko više nego Microsoftovi troškovi prošle godine na kapitalne troškove za servere, zgrade i drugu opremu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.