DRUŠTVENE MREŽE

AI "umiješao prste": TikTok nagovijestio promjenu koja bi mogla zabrinuti influensere

U posljednje vrijeme sve su popularniji AI influenseri, odnosno nepostojeće osobe stvorene putem alata umjetne inteligencije

TikTok planira svojoj platformi dodati alat za stvaranje virtuelnih influensera. Facebook

E. Ag.

14.4.2024

Dok je konkurencija među influenserima jako velika te se mali broj njih može pohvaliti da zarađuju dovoljno, situacija bi se na ovom tržištu u budućnosti mogla dodatno zakomplicirati dolaskom nove i potpuno drukčije konkurencije.

Mnogi su od zabave i objava na društvenim mrežama poput Instagrama i TikToka stvorili karijere te sada zarađuju isključivo od aktivnosti na takvim mrežama. 

Virtuelni influenseri

Naime, u posljednje vrijeme sve su popularniji AI influenseri, odnosno nepostojeće osobe stvorene putem alata umjetne inteligencije koje izgledaju prilično uvjerljivo.

Čini se kako bi se uskoro mogao pojaviti veliki broj takvih AI influensera i na TikToku, a oni bi mogli prodavati proizvode različitih brendova. Naime, prema pisanju američkih medija, TikTok planira svojoj platformi dodati alat za stvaranje virtuelnih influensera koji će promovirati i prodavati proizvode, piše Zimo.hr.

Također, kompanija će biti dostupan i alat baziran na umjetnoj inteligenciji za pisanje promotivnih tekstova koje će onda AI influenseri čitati kako bi povećali prodaji proizvoda.

Dok takvi influenseri kreirani putem alata za umjetnu inteligenciju nisu rijetki u Kini, na zapadnim tržištima još nisu popularni, što bi se moglo promijeniti s vremenom. TikTok je do sada testirao takve AI avatare, no pokazalo se da oni još nisu spremni za tržište te kompanije prodaju više proizvoda putem TikToka kada u kampanjama koriste ljude, odnosno prave influensere.

Manji trošak

Ipak, dugoročno bi se ovakvi AI influenseri mogli pokazati isplativima. Osim što su zahvaljujući spomenutom alatu jednostavni za razvoj, njihov je trošak puno manji u odnosu na korištenje pravih influensera, a također mogu sudjelovati u prijenosima uživo u kojima se proizvodi prodaju 24 sata dnevno.

Kako tehnologija bude napredovala i AI influenseri budu što realističniji, bit će sve manja razlika između stvarnih ljudi umjetno stvorenih avatara pa bi sve više kompanija moglo, umjesto ljudi, za promociju i prodaju proizvoda, uposliti jeftinije kompjuterski generirane likove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.