TERRAPOWER

AI crpi mnogo energije: Bil Gejts gradi nuklearku četvrte generacije

Osnivač Microsofta kaže da će Kemerer uskoro biti dom najnaprednijeg nuklearnog postrojenja na svijetu

Gejts i kompanija s kojom radi su nedavno tek položili kamen temeljac. Dustin Bleizeffer/WyoFile

E. Ag.

13.6.2024

U današnjem svijetu gladnom energije sve je manje nade u to da će energija iz obnovljivih izvora zadovoljiti enormnu potražnju za električnom strujom, što znači da će još dugo vremena fosilna goriva i nuklearne elektrane biti glavni izvori koji će omogućiti industrijski rast i utažiti glad podatkovnih centara za potrebe rada naprednih i proždrljivih AI modela.

Fuzijska energija

Puno nade se polaže u fuzijsku energiju, ali ona neće biti komercijalno dostupna još nekoliko desetljeća pa sad čak i neke zemlje poput Njemačke koje su pozatvarale svoje nuklearne elektrane pod pritiskom Zelenih, razmišljaju da ih ponovno pokrenu ili grade nove.

Bil Gejts (Bill Gates), osnivač i bivši šef Microsofta, odlučio je uložiti poneku milijardu dolara u izgradnju prvog nuklearnog reaktora sljedeće (četvrte) generacije u Sjedinjenim Državama.

Zajednički projekt TerraPowera, kompanije koju je osnovao Gates s 4 milijarde dolara i ministarstva energetike SAD, započinje izgradnju natrijevog testnog reaktora četvrte generacije u Kemmereru.

Nazvan Natrium, to je reaktor rastaljenog natrija od 345 MWe spojen na sistem za pohranu energije rastaljene soli od 1 GWh koji je dizajniran da omogući reaktoru da djeluje kao rezerva za povremene izvore energije poput vjetra i sunca, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Ideja je da reaktor stvara energiju konstantnom brzinom, što je najučinkovitiji pristup, i pohranjuje energiju kao toplinu u rastaljenoj soli. Kada vjetar ne puše ili puše prebrzo, ili sunce ne sija, rastaljena sol se koristi za proizvodnju pare za okretanje turbina i proizvodnju električne energije.

Natrium se temelji na integralnom dizajnu brzog reaktora kompanije GE Hitachi Nuclear Energy te predstavlja modularni reaktor bazenskog tipa, hlađen tekućim natrijem koji radi na nisko obogaćenom uranu visoke koncentracije (HALEU) koji sadrži između 5 i 20 posto urana. Korištenjem natrija kao rashladnog sredstva umjesto vode, reaktor ima raspon temperature od 785 Kelvina, što je osam puta više od temperature vode. Osim toga, natrij može djelovati pri normalnom tlaku okoline, nije korozivan i neće se razgraditi kao voda.

Kamen temeljac

Reaktor se također reklamira kao inherentno siguran jer dizajn automatski ograničava nuklearnu reakciju, a postupak gašenja u hitnim slučajevima je pasivan i pokreće ga gravitacija. Još jedna prednost je što je manja od konvencionalnih nuklearnih elektrana, brža je i jeftinija za izgradnju, a tri puta učinkovitija.

Gejts i ekipa su nedavno tek položili kamen temeljac, a TerraPower se usredotočuje na izgradnju nenuklearnog dijela elektrane, uključujući energetski otok za parne turbine, dok bi izgradnja reaktora mogla bi započeti 2026. godine.

- Vjerujem da će nuklearna elektrana sljedeće generacije koju TerraPower ovdje gradi napajati budućnost naše nacije – i svijeta. Sve danas radi na električnu energiju: zgrade, tehnologija i sve više transport. Kako bismo ispunili svoje ekonomske i klimatske ciljeve, potrebno nam je više čiste energije, a ne manje. Danas smo poduzeli dosad najveći korak prema sigurnoj, izdašnoj energiji bez ugljika - napisao je Gejts u svojem blogu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.