NOVA TV

Volim istraživati i spajati nespojivo, tu leži sreća

Sjajna nam je atmosfera i ispred i iza kamera, i u studiju i u redakciji

Kovačić: Posao treba raditi sa strašću, ali on ne smije postati sve

Razgovarala: Enisa SKENDEROVIĆ

25.8.2018

Simpatična voditeljica Mia Kovačić prepoznatljivo je lice Nove TV. Emisija “In Magazin”, koja početkom naredne godine obilježava deceniju postojanja, za nju je, kaže nam, porodica.  

Nakon povratka s godišnjeg odmora, na kojem je uživala jedreći, Mia se punih baterija ponovo posvetila obavezama. U razgovoru za “Dnevni avaz” govorila je o dobrim i lošim stranama TV novinarstva te nam otkrila kako reagira kad joj na ulici traže autogram, a priznala je da li je radoholičar.

Pravila struke

- “In Magazin” za mene je druženje. Ponosna sam na naših okruglih deset godina i što sam dio takve ekipe. Sjajna nam je atmosfera i ispred i iza kamera, i u studiju i u redakciji. Ipak godinama živimo jedni s drugima – kaže Kovačić.

Koje su, prema Vašem mišljenju, dobre i loše strane TV novinarstva?

- Iako po struci nisam novinar, mogu s odmakom i vrlo objektivno sagledati da sve ovisi o tome kakav ste čovjek i kakve postavke u sebi nosite. Dobar i moralan čovjek je dobar i objektivan novinar. Vrlo brzo se sazna u tom poslu ko ga zaista voli i želi nešto mijenjati, a ko je tu zbog interesa ili samoljublja. Mislim da je na novinarstvu velika odgovornost i da je mnogo onih koji ne igraju po pravilima struke, ali i nekim moralnim načelima.

Jeste li radoholičar ili se, ipak, radije odmarate?

- Bitno je da uvijek posao ostane posao. Treba ga raditi sa strašću, ali on ne smije postati sve i nije se dobro s njim identificirati. Treba biti u mogućnosti odmaknuti se, jer iz druge perspektive stvari dobivaju novo značenje, a to je dobro za posao. Rad na sebi sigurno pridonosi tome kakvi smo u vlastitom poslu.

Zaustavljaju li Vas ponekad na ulici za autogram, fotografiju... kako reagirate tada?

- Da, ali to su mi, moram priznati, dosta strane situacije i u tom trenutku se osjećam neugodno, čak i sramežljivo. Uvijek se pitam što će to nekome, ali ako to nekome znači ili ako na nekoga povoljno utječeš, onda to sve ima smisla.

Cijeli paket

Koliko Vam je atraktivan izgled pomogao u karijeri?

- U vizuelnim medijima to je definitivno plus, ali i u tome, kao i u ostalim zanimanjima, potrošite duplo više vremena dokazujući i pokazujući ostale vrijednosti, poput odgoja i obrazovanja. Cjelokupan paket je nešto čemu treba težiti, kao i originalnom i prepoznatljivom stilu, šta god da radite i čime god da se bavite.

Neko ste ko ne voli pretjerano trendove, imate svoj stil. Koliko je teško biti drugačiji i svoj?

- Mislim da je ključ ne razmišljati o svemu tome nego to živjeti. Volim se igrati sa sobom, modom, dizajnom. Volim istraživati i spajati nespojivo. Tu leže istinska sreća i ispunjenost, sve ostalo je paravan i onda ljudi trče za savršenom fotografijom, trenutkom, kombinacijom, a nikad to neće spoznati i osjetiti.

 Imam nekoliko životnih poziva

 Da možete sve ispočetka, biste li ponovo izabrali isti životni poziv?

- Još ne znam šta je tačno moj životni poziv. Vidim, naime, da imam nekoliko poziva i zaista mi je ugodno i zanimljivo samu sebe otkrivati. Sve što radim, izgrađuje me i oplemenjuje. Važno je sve raditi s integritetom.

 Pedantna i dobro pripremljena

 Podijelite s nama neki gaf koji Vam se desio tokom snimanja?

- Moram priznati da u svojih 12 godina televizije i nemam nekih većih gafova, a oni manji se brzo zaborave i dio su procesa učenja posla. Volim biti pedantna i dobro pripremljena. Mislim da treba biti profesionalan i učiti svakog dana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.