ZANIMLJIVO

Film "Sam u kući" snimao se u prestižnom Trampovom hotelu

Malo poznate činjenice velikih blokbastera

Božični filmovi i malo poznate činjenice. Arhiv

24sata.hr

25.12.2018

Praznični dani nikako ne prolaze bez klasičnih božićnih filmova koji nas uveseljavaju. Ipak, postoje neke neobične i vrlo šokantne činjenice o filmovima za koje ste mislili da ih itekako dobro poznajete, a među njima se nalaze i ''Vilenjak'', ''Zapravo ljubav'', ''Kako je Grinč ukrao Božić'', te ''Sam u kući''.

U božićnom filmu ''Elf'' (Vilenjak) scena tučnjave između Badija (Buddy) i Djeda Mraza morala se snimati samo jednom. To je u nedavnom intervjuu za američke medije otkrio sam glumac koji je glumio Djeda Mraza iz trgovačkog centra. Glumcima je zbog toga pritisak bio veći, ali su cijelu scenu ipak uspjeli snimiti odjednom.

''Love Actually''(Zapravo ljubav) jedan je od filmova bez kojih ne prolaze božićni dani. Ipak, malo kome je poznato da je radnja filma morala izgledati malo drugačije. Izvorni scenarij sadržavao je lezbijsku ljubavnu scenu koja je kasnije izbačena te nikada nije prikazana u filmu. 

U filmu ''How The Grinch Stole Christmas'' (Kako je Grinč ukrao Božić) iz 2000. godine, i Edi Marfi (Eddie Murphy) i Džek Nikolsen (Jack Nicholson) prvobitno su bili zamišljeni za ulogu Grinča. Nju je na kraju dobio Džim Keri (Jim Carrey), a za ulogu glavnog zlikovca u filmu ''zaradio'' je samo pohvale kritičara, ali i publike.

Još jedna zanimljivost iz ovog filma je i ta da je Keri u nedavnom intervjuu u emisji Grahama Nortona (Graham Northon) priznao kako je, tokom snimanja, morao trenirati sa CIA-om. Razlog je bio taj da lakše podnese muku šminkanja, odnosno ''pretvaranja'' u Grinča prije svakog snimanja. Naime, kako bi postao zeleni zlikavac, Kerija su svakodnevno šminkali i do devet sati. Priznao je da mu je mnogo pomoglo i slušanje muzike.

Božić ne može proći ni bez porodičnog filma ''Home Alone'' (Sam u kući). U prvom nastavku legendarna je scena provalnika Marva i tarantule na njegovom licu. Iako je najprije zamišljeno da se u sceni iskoristi lažna tarantula, scenaristi su u zadnji tren ipak odlučili da će za potrebe snimanja filma iskoristiti onu pravu. 

Isto tako, drugi nastavak filma ''Sam u kući'' snimao se u hotelu "Plaza", jednom od najprestižnijih hotela u Njujorku. Ipak, američki predsjednik Donald Tramp (Tramp), koji je u to vrijeme bio vlasnik hotela, dozvolio je snimanje jedino ako se i sam pojavi u filmu. To se i dogodilo, a može se vidjeti u sceni kad Kevinu daje upute do recepcije hotela.

Tramp: Zahtjevao da se pojavi u filmu. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.