NEZABORAVNI FILMOVI Prošlo je već 20 godina od premijere

Jeste li i vi plakali kad ste prvi put gledali "Ja u ljubav vjerujem"

Svijetla budućnost filma nazirala se već pri samom odabiru glumačke ekipe, budući da su glavne uloge povjerene ultimativnoj američkoj djevojci iz susjedstva Džuliji Roberts i britanskom šarmeru Hju Grantu

Avaz.ba
22.10.2019 13:00

Film koji osvaja srca već dva desetljeća

Foto: Agencije

Prije 20 godina velike ekrane diljem svijeta osvojila je romantična komedija "Notting Hill", kod nas poznata i pod nazivom "Ja u ljubav vjerujem". 

Riječ je o filmu koji danas smatraju kultnim filmom zlatne ere ljubavnih komedija 90-ih godina. A njegova svjetla budućnost nazirala se već pri samom odabiru glumačke ekipe budući da su glavne uloge povjerene ultimativnoj američkoj djevojci iz susjedstva Džuliji Roberts (Julia Roberts) i britanskom šarmeru Hju Grantu (Hugh Grant).

  • Priča o glumici i londonskom knjižaru
    Priča o glumici i londonskom knjižaru Foto: Agencije

Priča prati slavnu holivudsku glumicu Anu Skot, koja spletom okolnosti zaluta u malenu londonsku knjižaru u kojoj će nabasati na knjižničara Vila. Ovaj sudbonosni susret okosnica je ove neobične ljubavne priče koje spaja ljude iz dviju naizgled nepovezanih profesija i miljea. Riječ je o jednom od najpoznatijih "feel good" filmova koji svojom ležernošću upakiranom uz reski britanski humor neopisivom lakoćom osvajaju srca publike. 

Scenarista je Ričard Kertis (Richard Curtis), koji se prethodno proslavio "Četiri vjenčanja i sprovod", koja se i danas smatra biserom britanskog crnog humora.

  • Od početka se znalo da će film biti hit
    Od početka se znalo da će film biti hit Foto: Agencije

Već nakon premijere film je dobio iznimno pozitivne kritike, a nije izostajao ni uspjeh na kinoblagajnama. Ubrzo je postalo jasno kako je "Ja u ljubav vjerujem" najuspješniji britanski film te godine, a uslijedile su i prve nagrade pa je tako film pobrao dvije BAFTA-e, za najbolju komediju godine i za najbolju muziku.

A koliki je kultni status ovog filma svjedoči i činjenica da je uspješno revitalizirao cijeli londonski kvart. 

Riječ je o upravo o Noting Hilu, četvrti u kojoj se odvija radnja i koja je zahvaljujući popularnosti filma postala mondeno mjesto, doživjela procvat tržišta nekretnina te postala neizostavna lokacija brojnih posjetilaca Londona.

NA VRH