MULTITALENAT

Hju Lori, slavni doktor Haus, danas slavi 62. rođendan

Zna da svira klavir, gitaru, bubnjeve, saksofon i hamoniku, a izdao je i dva muzička albuma

L. K. P.

Lori: Klasično školovanje ga nikada nije posebno zanimalo

Foto: Agencije


Glumac Hju Lori (Hugh Laurie) danas puni 62 godine, a njegov savršeni američki akcenat na prvu može da zavara. On je rođeni Britanac, i to multitalentovan, glumi, pjeva, svira nekoliko instrumenata, vesla.

Klasično školovanje ga nikada nije posebno zanimalo, upisao je privatnu školu u Oksfordu, nakon čega je diplomirao socijalnu antopolgoiju.

Ipak, muzika je njegova prva ljubav koju tokom čitavog života nije napustio. Zna da svira klavir, gitaru, bubnjeve, saksofon i hamoniku, a izdao je i dva muzička albuma.

Naime, dok je boravio u Americi izučavao je bluz muziku i snimio album "Let them talk", koji su mnogi ljudi slušali samo zbog toga što su znali da je u pitanju "Haus". Zatim je uslijedio i drugi album "Didn’t it rain".

  • Lori: Proslavio se ulogom doktora Hausa

    Lori: Proslavio se ulogom doktora Hausa

    Foto: Agencije


Ni za vrijeme najvećeg glumačkog uspjeha, Hju u slobodno vrijeme nije mirovao, igrao je razne sportove. Inače, kao školarac se bavio veslanjem, poput oca koji je, po zanimanju ljekar, osvojio zlatnu medalju na Londonskoj olimpijadi 1948. godine za veslanje, u disciplini dvojac bez kormilara.

Pored bogate filmske i serijske karijere, svjetski poznat postao je zbog uloge u seriji "Doktor Haus", za koju je dobio nagradu Zlatni globus, 2006. i 2007. godine.

On je 2004. godine ušao u lik Gregorija Hausa, ekscentričnog medicinskog genija koji vodi tim dijagnostičara izmišljene bolnice u Nju Džerziju, i čini se, nikada nije izašao iz istog.

Ipak, to je samo viđenje fanova, jer Lori tvrdi da nema ništa zajedničko sa čuvenim doktorom. Posljednja epizoda serije emitovana je 21. maja 2012.

NA VRH

Podijeli članak na