SJEĆANJE NA VELIKANA

Aleš Kurt povodom 100 godina od rođenja Zaima Muzaferije: Bio je rođen za film

U Visokom se od 2003. godine redovno održava manifestacija "Dani Zaima Muzaferije"

Aleš Kurt. Avaz

9.3.2023

Na današnji dan se navršavala 100. godina od rođena Zaima Muzaferije, bosanskohercegovačkog filmskog, televizijskog i pozorišnog glumaca.

Iako je preminuo 5. novembra 2003. godine, u gradu u kojem se  rodio - Visokom, sjećanje na ovog velikana ne blijedi.

- Zaim je bio i još uvijek je legenda našeg filma iz tog perioda. Prvi film koji sam radio, u njemu je igrao Zaim. Bio je neizostavna stavka u našim filmovima. Jednostavno bio je rođen za film, spada u one koji jedostavno imaju savršen osjećaj za to - rekao je reditelj Aleš Kurta za portal "Avaza".

Kurt je istakao da je Muzaferija bio divna i plemenita osoba sa kojom je bilo jako lijepo raditi. 

Zaim Muzaferija. Društvene mreže

Iako je penziju stekao kao profesor, Muzaferija je ostvario više od stotinu uloga na filmu, televiziji i u teatru, za koje je višestruko nagrađivan, i zbog čega se s pravom može reći da je čovjek koji je obilježio kako bosanskohercegovačku, tako i jugoslovensku kinematografiju. Glumom se prvo bavio amaterski, a njegov "profesionalni" debi je bio u filmu "Uzavreli grad" (1961.) Veljka Bulajića i već sa prvim filmom osvaja specijalnu nagradu na festivalu u Puli i afirmira se kao epizodista. 

Među više od stotinu ostvarenih uloga, Muzaferija nije krio da su mu najdraže uloge bile u filmovima "Žena s krajolikom" Ivice Matića i "Ovo malo duše" Ademira Kenovića.

Osim glumom Muzaferija se bavio i pisanjem poezije. Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu pisao je dnevnik i poeme o ratu koje je recitovao širom svijeta, u Londonu, Milanu, Amsterdamu, Nurnbergu te istovremeno pomagao na razne načine borcima Armije BiH u i oko Visokog.

U Visokom se od 2003. godine redovno održava manifestacija "Dani Zaima Muzaferije".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.