SVIJET FILMOVA

Počela je bitka Barbija i Openhajmera: Jedan zaradio 22 miliona, drugi upola manje

Pretpremijera Barbi najveća je u ljetnim kino-blagajnama, nadmašivši prethodni rekord od 17.5 miliona dolara

Počela je bitka Barbija i Openhajmera. Twitter

D. R.

23.7.2023

Počela je najveća bitka za kino-blagajne u posljednjih nekoliko godina.

Film Barbi (Barbie) zaradio je 22.3 miliona dolara na američkim kino-blagajnama u pretpremijerama u četvrtak. Universalov Openhajmer (Oppenheimer) zaradio je 10.5 miliona dolara u pretpremijerama istog tog dana.

Pretpremijera Barbi najveća je u ljetnim kino-blagajnama, nadmašivši prethodni rekord od 17.5 miliona dolara koji je držao film Guardians of the Galaxy Vol. 3

Zarađivanje tek počinje. Očekuje se da će film Grete Gervig (Grete Gerwig) u prvom vikendu prikazivanja zaraditi 100 miliona dolara, a neke procjene kažu da će iznos otići i na 140 miliona dolara, zahvaljujući nevjerovatnom marketingu koji film ima.

Procjenjuje se da će Openhajmer Kristofera Nolana (Christophera Nolana) i Kilijana Marfija (Cilliana Murphyja) prvi vikend zaraditi 50 miliona dolara.

Oba filma će vrlo vjerovatno jako puno biti i u plusu. Barbi je imala budžet od 145 miliona dolara, a Openhajmer je koštao 100 miliona dolara. Pravi pobjednici su, naravno, vlasnici kina i oko 200.000 fanova Barbenhhajmera koji su rezervirali dvostruke projekcije filmova za isti dan širom SAD-a i ostatka svijeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.