2004. GODINE

"Avazov" vremeplov: Evo šta je Branko Đurić Đuro rekao nakon premijere filma "Kajmak i marmelada"

Jednostavno, publika voli gledati, pogotovo ako se radi o komediji, filmove u kojima se prepozna sebe ili situaciju, kazao je popularni Đuro

Branko Đurić Đuro. INSTAGRAM

N. H.

30.7.2023

Branko Đurić Đuro jedan je od najpoznatijih umjetnika na ovim prostorima, a i šire. Sarajlija sa adresom u Ljubljani uspješno godinama plovi i u rediteljskim vodama. 

U nastavku pročitajte šta je govorio za "Dnevni avaz" prije nego je njegov debitantski rediteljski rad "Kajmak i marmelada" prikazan u Bosni i Hercegovini. 

Glumac Branko Đurić trebao je ovih dana iz Ljubljane, gdje inače živi, doći na nekoliko dana u rodno Sarajevo, kako bi promovirao svoj rediteljski prvjenac „Kajmak i marmelada“. Gripa je, međutim, bila jača od želje, pa je Đurić ostao u svom ljubljanskom domu.

U telefonskom razgovoru za „Dnevni avaz“ Branko Đurić govori o dosadašnjim reakcijama na njegov film, očekivanjima od publike u BiH te o svojim planovima.

Đuro: Kajmak i marmelada bit će najgledanji slovenski film u BiH do sada. Avaz

Slovenci su oduševljeni „Kajmakom i marmeladom“. Kako Vi čitate taj sjajni prijem kod publike, je li to ono što ste očekivali?

- Kada čovjek napravi film, onda nema više šta očekivati. Publika je sada ta koja smije očekivati, a ja se samo nadam da ću zadovoljiti njena očekivanja. Sudeći po tome da je „Kajmak i marmeladu“ do sada u Sloveniji vidjelo oko 120.000 gledalaca, izgleda da su zadovoljni. „Kajmak“ je postao najgledaniji slovenski film u Sloveniji svih vremena, a trenutno je oko 15. mjesta na ljestvici najgledanijih (stranih i domaćih) ALL TIME. Ovih dana očekujemo da prestignemo „Gladijatora“.

Koliko izazvane reakcije počivaju na priči na kojoj je baziran film, a koja je, izgleda, uvijek i svugdje, aktuelna?

- Jednostavno, publika voli gledati, pogotovo ako se radi o komediji, filmove u kojima se prepozna sebe ili situaciju, ili se poistovijeti s nekim likom. „Kajmak i marmelada“ to im nudi.

Planirate li, i rediteljski i glumački, neki novi film?

- Kao glumac, trenutno dosta radim u Italiji. U decembru sam završio jedno snimanje – film „Amatemi“ reditelja Renata de Marije u kojem igram glavnu ulogu skupa s Izabelom Ferari. Što se tiče filmske režije, imam neke ideje, ali to je sve još u fazi dogovora.

Očekivanja distribucije „Kajmaka...“ u BiH?

- Jedno sam siguran i mogu se kladiti sa svakim: „Kajmak i marmelada“ bit će najgledaniji slovenski film u BiH do sada.

Odlične reakcije

Da li ste bili u prilici čuti impresije o bosanskim filmovima koji su prikazani na Ljubljanskom filmskom festivalu - „Rimejk“ i „Gori vatra“?

- Za vrijeme LIFA bio sam na snimanju u Italiji, ali čuo sam da su reakcije bile odlične.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.