USUSRET SFF-U

Koliko novaca ide dobitnicima "Srca Sarajeva"

U konkurenciji za prestižna priznanja 49 filmova

Sa prošlogodišnje dodjele nagrada. Avaz

31.7.2023

Počelo je odbrojavanje do 29. izdanja Sarajevo Film Festivala, koje počinje 11. avgusta, a završava 18. avgusta.

U bh. prijestonicu dolaze brojni glumici, reditelji i drugi filmski radnici, kao i ljubitelji sedme umjetnosti. Crvenim tepihom defilirat će domaće i inozemne zvijezde.

Špekulira se da bi se prvog dana Festivala mogao pojaviti i slavni Met Dejmon (Matt Damon), s obzirom na to da će SFF otvoriti film "Poljubite budućnost" (Kiss the Future), koji je ovaj holivudski gigant producirao zajedno s Benom Aflekom (Affleck).

Film je režirao Nenad Čičin Šain, koji potpisuje scenarij zajedno s Bilom Karterom (Bill Carter).

Specijalna projekcija

Za nagradu “Srce Sarajeva” ukupno će se takmičiti 49 filmova, a bit će upriličene i dvije gala te jedna specijalna projekcija.

U četiri takmičarske selekcije – igrani, dokumentarni, kratki i studentski film 22 filma će imati svjetsku, dva međunarodnu, 22 regionalnu i tri bosanskohercegovačku premijeru.

Laureati će, osim omiljenog simbola, dobiti i novčane nagrade.

“Srce Sarajeva” za najbolji igrani film sa sobom nosi i novčanu nagradu u iznosu od 16.000 eura, koju sufinansira Turistička zajednica Kantona Sarajevo.

Najbolji glumci

Dobitniku “Srca Sarajeva” za najbolju režiju pripada novčana nagrada u iznosu od 10.000 eura, a osiguravaju je Ujedinjeni narodi u Bosni i Hercegovini, u saradnji s UNESCO-om.

“Srce Sarajeva” za najbolju glumicu sa sobom nosi i novčanu nagradu u iznosu od 2.500 eura, koliko će dobiti i najbolji glumac.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.