TURKINJE HARAJU NA TV-U

Zbog ovih glumica gledaoci se ne odvajaju od malih ekrana: Nemaju mnogo sreće u ljubavi

Ove ljepotice izgradile su sjajne karijere

Fahrije Evčen Ozčivit. Instagram

6.10.2023

Turske serije ubrajaju se među najgledanije TV sadržaje kod nas, a njihovi akteri postali su miljenici publike.

Glumice u serijama su prave istinske ljepotice.

Tuba Bujukustun (Büyüküstün, 41) proslavila se ulogom Asi u istoimenoj seriji. Ona je inače prva Turkinja nominirana za nagradu Emi, a domaćoj je publici poznata i po ulozi Elif u „Ljubavi i novcu“, nakon čega ju je „New York Times“ uvrstio među 100 najseksepilnijih žena svijeta, a angažman u seriji „Ambasadorova kći“ označio je povratak na ekrane nakon trogodišnje pauze od glume i niza skandala.


Brakovi i razvodi

Prelijepa Berguzar Korel (41) ima troje djece i sjajnu karijeru, a gdje god da se pojavi, privlači pažnju svojim savršenim izgledom. Proslavila se kao Šeherzada iz megapopularne sapunice „Hiljadu i jedna noć“. Na tom je snimanju upoznala i supruga – glumca Halita Ergenca. Ova Turkinja obožava igrati odbojku u slobodno vrijeme te tako održava svoju fit figuru.

Inače, kao tajnu svoje ljepote istaknula je fizičku aktivnost, ali je priznala da postoje dani u kojima je jednostavno neraspoložena za trening. Dnevno popije barem litat i po vode i jede isključivo namirnice iz organskog uzgoja.

Uloga u seriji „Istanbulska nevjesta“ donijela je slavu karizmatičnoj Asli Enver (39). Rodila se u Londonu, u kojem je i živjela do 12. godine. Ne krije da joj je na njezinu umjetničkom putu puno pomogla majka jer je Asli u ranoj dobi dijagnosticirana disleksija.

Te poteškoće nimalo nisu utjecale na njezine glumačke angažmane. Počela je snimati serije s 19 godina, a među ostalim je glumila u „Sulejmanu Veličanstvenom“. U poslu joj se sve ostvarivalo, no nestabilni ljubavni odnosi ostavili su traga na njoj.

Nur Fetaoglu (Fettahoglu, 43) rođena je 1980. u Duisburgu u Njemačkoj kao najstarija od petero djece turskih doseljenika. Diplomirala je modni dizajn, a potom je radila na televiziji čitajući finansijske vijesti. Od 2007. počela se pojavljivati u televizijskim serijama, a mnogi je se sjećaju iz serije „Sulejman Veličanstveni“, u kojoj je glumila Mahidevran. Do danas je snimila desetke serija i filmova te se smatra jednom od najuspješnijih i najomiljenijih turskih glumica.

Iza sebe ima dva razvoda.

Hatidže Sendil (Hatice, 40) igrala je u hit serijama „Dila“, 'Sudbina“ te „Izdajji“. Rođena je u Istanbulu, a odrasla je u Antaliji. Prije 21 godinu takmičila se i za Miss Turske i završila na trećem mjestu.

U braku je i ima sina. Naglasila je da je njen prioritet otkad zna za sebe bila zdrava prehrana, a neizostavan dio svakodnevnice su joj i sport i njega kože.

Čansu Dere (Cansu, 43) rođena je u Ankari. Njena porodica porijeklom je iz Grčke i Bugarske. Isprva se bavila manekenstvom te je bila Miss Turske 2000. godine, no vlada joj je zabranila odlazak na finalni izbor jer se održavao na Kipru, u grčkom dijelu grada Nikozije. Neko vrijeme bila je uspješan model u Turskoj i Parizu, u kojem je živjela dvije godine.

 Najgori ožiljak ostavila joj je prevara bivšeg zaručnika

Danas je jedna je od najslavnijih osoba u Turskoj. Proslavila se ulogama u serijama „Sulejman Veličanstveni“, „Ezel“ i „Majka“. Iako je na poslovnom planu ostvarila sve što je poželjela, na ljubavnom polju nikada nije imala previše sreće. Naime, iza nje su brojni neuspjesi u ljubavi, a najgori ožiljak ostavila joj je prevara bivšeg zaručnika, s njenom prijateljicom, s kojom se on na kraju vjenčao te dobio dijete.


Fakultetske diplome

Fahrije Evčen Ozčivit (Fahriye Evcen Özçivit, 38), jedna je od najpoznatijih turskih glumica i supruga Buraka Ozčivita, Bali-bega iz „Sulejmana Veličanstvenog“. Rođena je u njemačkom gradu Solingenu. Porodica s majčine strane su joj Čerkezi, a po ocu turski doseljenici iz Kavale u Grčkoj. Ima dvije fakultetske diplome – menadžmenta i sociologije.

U Turskoj je diplomirala historiju. Publiku na našim prostorima osvojila je serijama „Kad lišće pada“ te „Dnevnik ljubavi“. Godine 2017. proglašena je devetom najljepšom ženom na Buzzentovoj listi „30 najljepših žena na svijetu“, na kojoj se nalaze Džidži Hadid (Gigi), Adrijana Lima, te Anđelina Đoli (Angelina Jolie).

Voli čitati, posebno knjige o filozofiji, psihologiji i sociologiji. Godinu starijeg Buraka upoznala je na snimanju serije „Ptica pjevica“ i zaljubili su se. Par, koji nazivaju turskim Bredom i Anđelinom, se vjenčao nakon četiri godine veze, a danas su i sretni roditelji dvoje djece.


Nezaboravna Hurem

Merjem Uzerli (Meryem), Njemica turskog porijekla, najpoznatija kao nepokorna sultanija Hurem iz serije „Sulejman Veličanstveni“. Bila je velika glumačka zvijezda, no danas živi povučenijim životom u Berlinu i potpuno je posvećena djeci. U centru Berlina otvorila je dućan zdravih slatkiša, a što se njenog privatnog života tiče - krije ga kao zmija noge.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.