LOS ANĐELES

Večeras dodjela Emija, među nominiranima i serija "The Last of Us": Jednu epizodu režirala Jasmila Žbanić

Sretno večeras, napisala je Žbanić na Instagramu

Večeras dodjela Emija, među nominiranima i serija "The Last of Us". The Economic Times / AP

H. J. I.

15.1.2024

Nakon četiri mjeseca odgode zbog štrajkova u Holivudu elita američke televizije sastaje se u noći s ponedjeljka na utorak Los Anđelesu na 75. dodjeli Emija.

Televizijski ekvivalent Oskara obično se održava u septembru, no organizatori su umjesto toga dogovorili susret u januara, smatrajući - očito s pravom - da će štrajkovi glumaca i scenarista do tada završiti i da će najveće zvijezde ponovno moći prošetati crvenim tepihom.

Jednu epizodu režirala Žbanić

Serija ''Nasljeđe'' bi sa svojih 27 nominacija trebala osvojiti mnoštvo nagrada, uključujući i onu za najbolju dramsku seriju, koju je osvojila već dva puta.

Serija "Nasljeđe" natječe se za trofej uz također HBO-ovu seriju "The Last of Us", adaptaciju istoimene video igrice, koja je dobila 24 nominacije za najprestižnije televizijske nagrade.

Jednu epizodu serije režirala je i višestruko nagrađivana bosanskohercegovačka rediteljica Jasmila Žbanić. Riječ je o epizodi pod naslovom "Kin", dok je dugoočekivana prva epizoda prikazana sredinom januara prošle godine. Uoči dodjele Emija, oglasila se i Žbanić na Instagramu.

Objava Žbanić na Instagramu. Instagram

- Sretno večeras - napisala je Žbanić na Instagramu. 

Emi u sendviču

Što se tiče gledanosti Emija, ona je već nekoliko godina u velikom padu. Prošlogodišnju ceremoniju pratilo je 5,9 milona gledatelja, čak manje od izdanja 2020. pod nadimkom "PandEmmys", kada su zvijezde ostale kod kuće zbog pandemije.

Odgoda također znači da će se dodjela Emija ove godine naći u sendviču između nekoliko velikih holivudskih datuma dodjele nagrada, uključujući Zlatne globuse i objavu nominacija za Oskara.

Ceremonija počinje u Los Anđelesu u 17 sati po lokalnom vremenu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.