VREMEPLOV

"Robin Hud": Snimljen 1922. i prvi film koji je svečanu premijeru imao u Holivudu

Radnja se temelji na legendama o srednjovjekovnom engleskom odmetniku

Scena iz filma. Društvene mreže

30.1.2024

"Robin Hud" je američki crno-bijeli nijemi kostimirani pustolovni film snimljen 1922. u režiji Alana Dvona (Allan Dwan).

12. stoljeće

Radnja se temelji na legendama o srednjovjekovnom engleskom odmetniku Robinu Hudu, čiji lik tumači Duglas Ferbenks (Douglas Fairbanks), koji je i producirao film.

Radnja je smještena na kraj 12. stoljeća i prikazuje kako se Robin Hud bori protiv tiranskog princa Džona (John), čiji lik tumači Sem De Gras (Sam De Grasse) i štiti siromašni narod nastojeći osigurati povratak pravednog kralja Ričarda Lavljeg srca (Richard), kojeg je utjelovio Volis Biri (Wallace Beery).

Robin Hud je značajan u historiji filma zbog toga što je bio prvi koji je svečanu premijeru imao u Holivudu odnosno znamenitom „Grauman's Egyptian Theateru“.

Predstavljao je jedan od najambicioznijih filmova tadašnjeg Holivuda, a raskošna produkcija je dosegla budžet od blizu milion dolara. Usprkos toga, zahvaljujući Ferbenskovim atletskim vještinama, doživio je veliki komercijalni uspjeh i utjecao na mnoge kasnije filmove žanra, a njegov scenarij je i u mnogo čemu uspostavio neslužbeni "kanon" legende o Robinu Hudu koji će poslije slijediti mnogi drugi sineasti.

Mali Džon

Alan Hejl, Sr. (Alan Hale) je napravio takav dojam u ulozi Malog Džona u ovom filmu, da je šesnaest godina kasnije reprizirao ulogu u mnogo poznatijoj verziji „The Adventures of Robin Hood“ (1938) gdje mu je partner bio Erol Flin (Errol Flynn), a potom godine 1950. istu ulogu glumio u filmu „Rogues of Sherwood Forest“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.