TV SVIJET

Nakon "Griselde": Ovo je još osam serija o svijetu droge

Inspirirana je životom narkošefice Griselde Blanko, a sastoji se od šest epizoda kroz

"Griselda". Netflix

L. S. R.

4.2.2024

Biografska kriminalistička drama "Griselda" o kokainskoj kumi, ozloglašenoj narkošefici Griseldi Blanko (Blanco), prikovala je gledatelje diljem svijeta za ekrane.

 Serija je ubrzo nakon izlaska dospjela na prvo mjesto trendinga u svijetu, a recenzije gledatelja su odlične. Na temelju više od 11.000 glasova na IMDb-ju serija ima ocjenu 7.5/10, a na Rotten Tomatoesu ima 87%.

Inspirirana je životom narkošefice Griselde Blanko, a sastoji se od šest epizoda kroz koje se saznaje ko je Kolumbijka koja je stvorila narkokartel.

 Griseldu je utjelovila Sofia Vergara.

Ako vam se svidjela ova istinita priča o usponu narkošefice koju su nazivali i kokainska kuma, donosimo vam još nekoliko naslova slične tematike koje ne biste smjeli propustiti.

The Wire

Jedna od najboljih serija o ilegalnoj trgovini drogom svakako je HBO-ov "The Wire". Međutim, u ovoj seriji vidjeli smo puno više od pukog pogleda na narkobosove. "The Wire" se odvija u Baltimoreu i svaka sezona predstavlja drugačiji aspekt tamošnjeg društva.

Prva sezona usporediva je s Griseldom te se fokusira na ilegalnu trgovinu drogom koju vodi narkobos Stringer Bell (Idris Elba). Ostale sezone fokusirane su na lučki sistem, vladu, škole i medije, dajući gledateljima široku sliku čitavog društva opterećenog drogom, kriminalom i korupcijom.

"The Wire" se smatra jednom od najboljih televizijskih drama koje je HBO ikada proizveo, kao i jednom od najboljih serija svih vremena.

Gomorrah

Talijanska kriminalistička drama "Gomorrah" temelji se na publicističkoj knjizi Roberta Saviana o zločinačkoj organizaciji Camorra. Istoimeni nagrađivani film objavljen je 2008. te je labavo temeljen na Savianovoj knjizi, no serija, koja se počela prikazivati 2014., nema previše veze s njim.

Smještena u Napulj 2010-ih, serija prati Cira Di Marzia, člana klana Savastano Camorra, na čijem je čelu Pietro Savastano. Nakon Pietrova hapšenja izbija unutarnja borba za moć između njegovih suparnika, kao i između stare garde klana i mlade garde, na čelu s njegovim sinom Gennarom Savastanom.

Narcos

"Narcos" je jedna od najpopularnijih serija na Netflixu, a prikazuje život možda i najozloglašenijeg trgovca drogom na planetu, Pabla Escobara. Serija prati uspon medelinskog kartela u Kolumbiji, a stavlja poseban fokus na Pabla Escobara u prve dvije sezone, dok se u kasnijim sezonama pozabavila razvojem kartela Cali nakon njegove smrti.

Serija je jedna od prvih uz koje su gledatelji zavoljeli mračni kriminalni svijet narkobosova, a zločesti dečki su se, za razliku od The Sopranosa ili The Shielda, ovog puta temeljili na stvarnim ljudima, mafijaškim bosovima koji su se obogatili čineći svijet vrlo opasnim mjestom.

Snowfall

"Snowfall" je kriminalistička drama iza koje stoji FX, a smještena je u Los Anđeles 1980-ih i fokusira se na epidemiju cracka u to vrijeme i na to kako je utjecala na grad. Nakon što je prva sezona bila usredotočena na epidemiju širokih razmjera, druga sezona suzila je fokus na jednog dilera droge u Los Anđelesu.

Serija je dogurala do impresivnih šest sezona i 60 epizoda, a u ožujku prošle godine najavljena je i spin-off serija koja se fokusira na lik Wande Simmons, koju je utjelovila Gail Bean.

El Chapo

Netflixova serija prati život Joaquina El Chapa Guzmana, još jednog stvarnog narkobosa. Serija se fokusira na to kako raste njegov status u kriminalnom svijetu, što ga dovodi do toga da se nađe na vrhu hijerarhije narkokartela. 


Breaking Bad

Kad su u pitanju serije o dilerima droge, nema ih puno boljih od Breaking Bada. Serija je jedna od najboljih kada su u pitanju istraživanje svijeta narkobosova, stvaranje antijunaka i uvjerljivi likovi koji rade veoma podle stvari. Breaking Bad se prvenstveno fokusirao na Waltera Whitea i Jesseja Pinkmana, proizvođače i prodavače crystal metha.

Međutim, kako su rasli u svijetu droge, dvojac je brzo počeo nailaziti na probleme s drugim narkobosovima, a tada su ulozi počeli uistinu rasti. Breaking Bad se često smatra jednom od najboljih televizijskih serija svih vremena, i to ne bez razloga.


Ozark

Ozark se pokazao iznimno popularnim otkako je prvi put emitiran, a jedan od razloga tomu je obiteljska dinamika koja se provlači kroz njega. Serija ima drugačiji pristup svijetu droge jer se fokusira na financijsku stranu, odnosno na pranje novca kako bi se zločin zadržao u tajnosti.

Serija prati financijskog savjetnika Martyja Byrdea koji se, nakon što shema pranja novca za meksički narkokartel krene po zlu, odluči iskupiti ponudom da uspostavi još veću operaciju pranja novca u regiji Lake of the Ozarks u središnjem Missouriju.

Marty iznenada seli svoju obitelj iz čikaškog predgrađa u udaljeno ljetovalište Osage Beach u Missouriju, a kada obitelj Byrde stigne onamo, spetljaju se s lokalnim kriminalcima, uključujući obitelji Langmore i Snell, a kasnije i mafiju iz Kansas Cityja.

Weeds

Weeds se podosta razlikuje od ostalih spomenutih serija i upravo to ju je učinilo iznimno popularnom. Serija, naime, prati udovicu koja se čini kao normalna građanka i baca je u svijet droge kada počne prodavati marihuanu kako bi prehranila svoju obitelj.

Serija je crna komedija i ima mnogo humorističnih trenutaka, što joj daje dodatni šarm i dodatno ju razlikuje od ostalih serija o dilerima i kriminalu. No, to ne znači da stvari neće postati ozbiljne.

Uostalom, ovo je serija o nekome tko gradi carstvo droge, tako da će se neizbježno dogoditi mračniji zaokret. Weedsova izvrsna mješavina crne komedije i ozbiljne kriminalističke priče neupitno je doprinijela popularnosti serije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.