VREMEPLOV

"Ničija zemlja": Oskarom nagrađeni film Danis Tanović snimio je 2001. godine

Radnja se dešava u Bosni i Hercegovini 1993. godine

Rene Bitorajac i Branko Đurić Đuro. Društvene mreže

4.2.2024

"Ničija zemlja“ je bosanskohercegovačka ratna drama snimljena 2001. godine u režiji Danisa Tanovića što je bio njegov prvi dugometražni film i za kojeg je 2002. dobio Oskara.

Glavne uloge

Glavne uloge su tumačili Branko Đurić, Rene Bitorajac i Filip Šovagović. Film je osvojio brojne filmske nagrade među kojima su uz Oskara za najbolji strani film, Zlatni globus za najbolji strani film te nagrada Kanskog filmskog festivala za najbolji originalni scenarij. Na Sarajevo Film Festivalu (SFF) dobitnik je nagrade za najbolji film kao i nagradu publike.

Radnja se dešava u Bosni i Hercegovini 1993. u vrijeme najtežih borbi, a priča se usredsređuje na dva vojnika, Bosanca Čikija i Srbina Ninu, koji se nalaze na ničijoj zemlji, dok je treći vojnik uhvaćen u zamku mine.

Filmski budžet

Borba, ponekad ironična, ponekad dramatična, između dva vojnika, koji se nalaze zajedno u rovu između rovova svojih vojski stoji ujedno kao alegorija tih neprijateljstava i univerzalni simbol apsurdnosti svih ratova sa svojom iracionalnom mržnjom, neefikasnim mirovnim trupama i zbunjenošću medija.

Film je snimljen u Sloveniji, u koprodukciji pet zemalja, a budžet za realizaciju iznosio je dva miliona eura.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.