BEOGRAD

Muhamed Hadžović na premijeri "Sablje": Aplauz za bh. glumca

Ovaj politički triler se bavi ubistvom Zorana Đinđića

Muhamed Hadžović. Facebook

18.2.2024

Muhamed Hadžović prisustvovao je svečanoj premijeri serije „Sablja“ u Beogradu, gdje ga je publika pozdravila aplauzom.

Serija “Sablja”, politički triler koji se bavi ubistvom Zorana Đinđić.

Držeći se faktografije, ali uz umjetničku slobodu, kreatori Vladimir Tagić i Goran Stanković potrudili su se da daju presjek društveno-političke situacije u Srbiji od devedesetih do dvijehiljaditih godina i da dočaraju atmosferu neizvjesnosti koja je vladala te 2003. godine u Srbiji.

U glavnim ulogama su – Dragan Mićanović kao Zoran Đinđić, Milica Gojković kao novinarka Danica Mandić, Ljubomir Bandović kao policajac Boris Rakić i Lazar Tasić u ulozi Uroša Ristića-Malog.

Feđa Štukan igra policajca s kojim Boris (Bandović) radi na slučaju ubistva premijera, a ulogu Danicine (Gojković) majke odigrala je Jasna Đuričić.

Dramska interpretacija

Autori ističu da je u pitanju “dramska interpretacija stvarnih događaja – plod mašte i kreativne slobode autora. Glavni likovi su izmišljeni, a neke scene rezultat su pretpostavke, umjetničke obrade i ne predstavljaju objektivnu istinu.“

Mnogi od junaka serije zasnovani su na stvarnim ličnostima koje su godinama punile novinske stupce u rublikama od politike do crne hronike.

Marko Grabež tumači lik Čedomira Jovanovića, Bebu Popovića igra Marko Marković, Ružicu Đinđić Tihana Lazović, Dušana Mihajlovića Srđan Miletić, Zorana Živkovića Igor Borojević, Radeta Bulatovića igra Miodrag Krčmarik, Radeta Markovića Gojko Baletić, Jovicu Stanišića Izudin Bajrović, a Vojislava Koštunicu Predrag Bjelac.

U priči o ubistvu premijera i akciji “Sablja” neizostavni su i likovi Milorada Ulemeka-Legije (tumači ga Sergej Trifunović), Mileta Lukovića – Kuma (Miloš Timotijević), Dušana Spasojevića-Duće (Bojan Navojec), braće Simović (Marko Gizdavić i Nenad Heraković), Sretka Kalinića (Dino Bajrović), Zvezdana Jovanovića (Bojan Krivokapić), Dejana Milenkovića-Bagzija (Miloš Đurović), Ljubiše Buhe Čumeta (Ljubiša Miličić), Ljiljane Buhe (Anđelika Simić)…

Emitovanje naredni vikend

Uz navedena imena, iz epizode u epizodu pojavljuju se brojni glumci iz regiona – Jasmin Geljo, Zlatko Burić, Vahid Džanković, Dolya Gavanski, Bojan Žirović, Peđa Marjanović, Muhamed Hadžović, Marija Škaričić, Mirsad Tuka, Dejan Tončić, Dragana Varagić, Linda Rousseva…

Reditelji serije su Goran Stanković i Vladimir Tagić, a scenaristi Dejan Prćić, Marjan Alčevski, Maja Pelević, Vladimir Tagić i Goran Stanković.

Emitovanje kreće 24. februara, subotom i nedjeljom na Prvom programu RTS-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.