PRESTIŽNA FILMSKA NAGRADA

Evo kako se glasa i odlučuje o dobitnicima Oskara

Svi članovi akademije moraju biti uključeni u filmsku industriju na neki način, ali članstvo nije ograničeno

Kilijan Marfi i Robert Dauni Džunior. AP

D. R.

12.3.2024

Svi znaju koliko je prestižno za glumca ili reditelja osvojiti Oskara, a čak i dobiti nominaciju za nagradu velika je čast. Ali ko odlučuje ko su pobjednici? Kad glumac dođe na pozornicu suznih očiju i pun zahvalnosti, jedna od onih kojima uvijek zahvaljuju je Akademija. Ali ko ili šta je Akademija? Ko su oni koji odlučuju o sudbini onih koji se nadaju prestižnoj filmskoj nagradi?

Ko glasa za Oskara

Akademija filmske umjetnosti ima više od 10.000 članova, podijeljenih u 17 ogranaka. Svi članovi akademije moraju biti uključeni u filmsku industriju na neki način, ali članstvo nije ograničeno na kreativce, te postoje i ogranci za rukovoditelje i stručnjake za marketing i odnose s javnošću.

Dok o nominacijama uglavnom odlučuju članovi relevantnog ogranka (na primjer, reditelji predlažu reditelje), svi članovi s pravom glasa mogu nominirati filmove za najbolji film. Nakon što se odluči o kandidatima, svi članovi s pravom glasa imaju pravo glasati u bilo kojoj kategoriji.

Posljednjih je godina Akademija poduzela korake kako bi diverzificirala svoje članstvo, posebno nakon što je dobila kritike zbog niza nominiranih bijelaca za glumu. Jednom godišnje Akademija dodaje nove članove, a glasanje se održava nekoliko dana prije ceremonije

Kako se glasa

Iako konačni rezultati ponekad mogu biti kontroverzni, nema rizika od nesuglasica među glasačima jer se glasanje u potpunosti odvija online. Tablica za većinu kategorija je jednostavna - pobjeđuje onaj kandidat koji dobije najviše glasova.

Najbolji film, s druge strane, koristi glasanje prema izboru (poznato i kao preferencijalno glasanje). Glasači poredaju nominirane po želji; ako jedan film dobije više od 50 posto glasova za prvo mjesto u prvom krugu, to je pobjednik.

Ali ako niti jedan film ne dostigne taj prag, onda se eliminira onaj s najmanje glasova za prvo mjesto, a glasačima koji su taj film rangirali na prvo mjesto gledati će se njihov drugi izbor. I tako sve dok neki film ne osvoji većinu. 

Ko zna pobjednike prije objave

Prema web stranici Akademije, samo dva partnera PricewaterhouseCoopersa znaju rezultate unaprijed. PwC je računovodstvena kompanija koja slaže podatke glasove. 

Svaki je partner stacioniran u krilima Dolby Theatrea tokom ceremonije s punim paketom pobjedničkih omotnica i oni su zaduženi da predaju zatvorenu omotnicu onima koji proglašavaju pobjednika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.