OPROŠTAJ OD AKADEMIKA

Hadžihafizbegović o Sidranu: Mi svoje ne cijenimo već mahalski podrazumijevamo i zavidimo

Ljudska, intelektualna i spisateljska gromada Evrope i svijeta, naveo je Hadžihafizbegović

Sidran i Hadžihafizbegović. Facebook

N. Aj.

24.3.2024

Bosanskohercegovački glumac Emir Hadžihafizbegović oprostio se od akademika Abdulaha Sidrana koji je preminuo u subotu, 23. marta u 80. godini života.

Hadžihafizbegović je podijelio zajedničku fotografiju s akademikom na Facebooku i napisao emotivnu poruku.

- Otišao je tiho u noći 23. marta 2024. godine, ramazanskog vakta, veliki Abdulah Sidran. Ljudska, intelektualna i spisateljska gromada Evrope i svijeta. Za mene je to bio moj Markez (Marquez) i Pablo Neruda, moj Dostojevski i moj Jesenjin, moj Ginter Gras (Gunter Grass) i Volt Vitman (Walt Whitman), moj Kundera, Tomas Man (Thomas Mann), Sjenkijevič i Bernard Šo (Shaw).

Mi svoje ne cijenimo i ne upoređujemo sa svijetom. Mi svoje mahalski podrazumijevamo i zavidimo mu, ali ostaje grandiozno djelo, božanskim nadahnuto, iskustvom dunjalučkim inspirisano i to se geniju oduzeti ne može - naveo je Hadžihafizbegović.

Dodao je da ostaje Sidranov testament, na hartiji, u teatru, na filmu.

- Ostaju njegovi najbliži, njegova porodica koja će taj testament zajedno s nama, koji smo "babuku" voljeli i poštovali, čuvati i vraćati mu se sa svim pokoljenjima koja dolaze. Molim gospodara svih svjetova da našem Abdulahu Sidranu podari lijepi džennet, a njegovoj porodici sabura - zaključio je u objavi Hadžihafizbegović.

Sidran i Hadžihafizbegović prvi put su sarađivali u filmu "Otac na službenom putu".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.