VREMEPLOV

"Amadeus": Mocart i Salijeri u Beču

Film je 1984. režirao Miloš Forman

Scena iz filma. Društvene mreže

27.3.2024

"Amadeus“ je filmska drama snimljena 1984. godine u režiji Miloša Formana. Scenarij je napisan kao adaptacija istoimene drame Petera Šafera (Shaffer), koja prati dvojicu poznatih kompozitora iz prve polovine 18. stoljeća Volfganga Amadeusa Mocarta (Wolfgang Mozart) i Antonia Salierija tokom njihovog života u Beču.

Šafer je dramu napisao nakon što je vidio kratku dramu Aleksandra Puškina „Mozart i Salieri“, koju je poslije Nikolaj Rimski-Korsakov pretvorio u operu.

Osam Oskara

Film je nominiran za ukupno 53 nagrade od kojih je osvojio 40, uključujući i osam Oskara (između ostalih i za najbolji film), četiri BAFTA nagrade te četiri Zlatna globusa.


Scena iz filma. Društvene mreže

Radnja počinje u 1823. godini kada Antonio Salieri, već u poodmakloj starosti, pokušava izvršiti samoubistvo dok glasno traži oprost jer je, navodno, ubio Mocarta. Nakon što ostaje živ, smješta se u ludnicu gdje ga posjećuje svećenik koji dolazi po njegovu ispovijed. Salieri je u početku zlovoljan i nezainteresiran, ali polako počinje svoju dugu priču o njemu i njegovom odnosu s Mocartom. Kako se bliži kraj filma, primijeti se da svećenik njegovu ispovijed sluša do sljedećeg jutra dok se doživljaja iz prošlog vremena Salieri prisjeća u flešbekovima.

Glavni likovi

Glavne uloge tumače F. Mari Abraham (Murray), Tom Hals (Hulce) i Elizabet Beridž (Elizabeth Berridge).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.