DOMOVINSKI RAT

Hrvatski režiser snima film sa holivudskim zvijezdama Timom Rotom i Armandom Asanteom

Film se temelji na istinitoj priči bivšeg logoraša Marijana Gubine, a producenti se nadaju da će biti pravi hit u kinima

Armand Asante. X

D. H.

16.6.2024

Glumci Tim Rut (Roth) i Armand Asante (Assante) glumit će u filmu poznatog hrvatskog redatelja Jakova Sedlara pod nazivom “260 dana”. Film koji će govoriti o Domovinskom ratu snima se od 27. maja do kraja juna diljem Slavonije, a utemeljen je na istinitoj priči Marijana Gubine (kojeg bi trebao glumiti Roth) o njegovim logoraškim danima. Scenarij potpisuje oskarovac Beri Morov (Barry Morrow) piše Glas Slavonije.

Logoraški put pretočen u roman

Logoraški put Gubine već je pretočen u roman, dokumentarnu radiodramu i kazališnu predstavu, a sada će se publici predstaviti i u obliku filma u trajanju od 100 minuta. Uz ranije spomenute u filmu će glumiti desetak slavnih holivudskih glumaca. Postava se sastoji od 41 imena, a neka od njih su Angela Molina, Sam Hazeldine, Joseph Millson, Kruno Bakota, Konstantin Haag, Lujo Kunčević i brojni drugi.

Kako prenosi Hina Assante je izjavio kako već godinama poznaje Sedlara i njegov rad, zbog čega je odlučio sudjelovati u ovome projektu, ali i stoga što je to vrlo relevantna tema za današnji svijet čiji su glavni problem svjetski lideri. U filmu glumi oficira JNA, zaduženog za zatvorenike u jednom logoru.

„Mislim da Armand Assante glumi vrlo zanimljivog i dijaboličnog lika te da će ljudi biti iznenađeni konceptom lika i načinom na koji je on to odigrao“, dodao je Sedlar na konferenciji za novinare.

Autentična priča

„Ključni ciljevi filma u holivudskoj produkciji su ispričati autentičnu priču na temelju stradavanja Hrvata u Domovinskom obrambenom ratu. Film bi s osiguranom razinom budžeta za njegovu produkciju od četiri do pet milijuna eura bio kandidat za sve najprestižnije filmske festivale u svijetu, a nakon toga bi se distribuirao u više od 100 zemalja“, navodi producent Dražen Majstrović za Glas Slavonije te nadodaje da zbog teme filma postoje velike šanse da će on biti gledan u Hrvatskoj.

Poziv na casting za statiste u Đakovu, održan u subotu, pobudio je veliki interes. Ružica Butorac, zadužena za statiste, kaže kako ih se u Đakovu odazvalo 60, među kojima brojni hrvatski branitelji, HRVI i bivši logoraši. Casting za statiste prošlog vikenda održan je i u Požegi.

„Osim svih glumaca, imamo aktivirano i 50-ak hrvatskih vojnika, veći broj statista, ovisno o scenama koje se snimaju. Svemu ovome suvišno je dodati bilo što osim da radimo na hrvatskom klasiku u području filmske industrije“, kaže Majstrović.

Film su podržali i poduprli njegovi brojni ambasadori; poznate javne osobe poput Zlatka Dalića, Tome Medveda, Dubravka Šimenca, Ivice Tucka, Hrvoja Hitreca, Dine Jelusića i brojnih drugih.

„Ja, logoraš, izabrao sam put na kojem opraštam, ne osuđujem, ne mrzim, šaljem poruku mira i molim se za njih. Vas molim da se trudite činiti isto“, snažna je poruka Marijana Gubine za kraj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.