NIJE IM SE DALO

Velika ljubavna priča Merilin Monro i Džoa Dimadžija: Nakon njene smrti, 20 godina joj je slao ruže

Njegove posljednje riječi na samrtnoj postelji 1999. bile su: "Konačno ću ponovno vidjeti Merilin.

Merilin Monro i Džo Dimadžijo. Facebook

D. H.

prije 5 dana

Brak Merilin Monro (Marilyn Monroe) i Džoa Dimadžija (Joe DiMaggio) možda je bio kratkog vijeka, ali njihova snažna privrženost jedno drugom trajala je mnogo duže. Legendarna glumica udala se za zvijezdu New York Yankeesa u januaru 1954., da bi već u oktobru iste godine podnijela zahtjev za razvod godine nakon burnog i svadljivog devetomjesečnog braka.

Bio ljubomoran

Prema izvješćima iz tog vremena, Dimadžio nije dobro reagirao na snimanje svoje tadašnje supruge u sada već historijskoj sceni iz Seven Year Itch u kojoj Monro stoji iznad rešetke podzemne željeznice gdje joj bijela haljina odleti uvis. 

"Dimadžio mi je rekao... otkrivanje mojih nogu i bedara, čak i međunožja - to je bila posljednja kap", rekla je Monro navodno nakon razvoda. 


Kultna scena s Merilin Monro. AP

Njih su dvoje su jedno drugom ponovno ušli u živote 1961. nakon što se Monroein brak s Arturom Milerom (Arthur Miller) raspao. Na temelju onoga što je objavljeno u to vrijeme, čini se da su dvoje sklopili čvrsto prijateljstvo s Dimadžiom koji je djelovao kao zaštitnik problematične zvijezde u njenim posljednjim godinama. Navodno je Dimadžio bio taj koji je osigurao Monroeino puštanje iz njujorške psihijatrijske klinike prije nego što ju je odveo u svoj dom na Floridi. Iako su kružile glasine da je par ponovno zajedno, to nikada nije potvrđeno. Kada je Monroe umrla od navodnog predoziranja 5. avgusta 1962., shrvani Dimadžio preuzeo je njeno tijelo i isplanirao njenu sahranu.

Volio je do kraja

Oduvijek zaštitnik, Dimadžio je rijetko  javno govorio o Monroe kako bi njihov odnos ostao privatan. Također se nikada nije ponovno oženio i, prema izvještajima, njegove posljednje riječi na samrtnoj postelji 1999. bile su: "Konačno ću ponovno vidjeti Merilin." Također je nastavio tradiciju punu ljubavi u desetljećima između njne i svoje smrti.

Dimadžio je organizirao dostavu ruža u Monroeinu kriptu u Los Anđelesu tri puta sedmično punih 20 godina nakon njene smrti. "Otići ću u grob žaleći i kriveći sebe za ono što joj se dogodilo", citiraju se riječi DiMaggia nakon njene smrti. “Sinatra mi je kasnije rekao da me ‘Merilin svejedno voljela, do kraja’.”

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.