JET SET

Frenkie: Egzil o bratu koji živi van domovine

Frenkie: Bojim se da će nakon "Egzila" svi pasti u depresiju

Razgovarao: Nerma AJNADŽIĆ

13.12.2017

Počelo je sitno odbrojavanje do objavljivanja Frenkiejevog, Kontrinog i Indigovog novog albuma "Egzil", koji će publici biti dostupan od 15. decembra. 

Momci su vrijedno radili, a album su snimili i smiksali za samo pet dana i to u Tokiju. Nakon toga uslijedili su brojni nastupi, ali i objavljivanje nekoliko najavnih singlova.

Uoči izlaska "Egzila" Adnan Hamidović, poznatiji kao Frenkie, u intervjuu za "Dnevni avaz" govorio je o numerama, šta publika može očekivati, ali se i osvrnuo na trenutno stanje hip-hop scene

Dobar temelj

- Mnogo smo uzbuđeni. Vrijedno smo radili i jedva čekamo da to i podijelimo. Nadamo se da će album doći do što više publike i da će im se, naravno, svidjeti - govori Frenkie.

Jeste li zadovoljni reakcijama na pjesme "Đe Će Ko", "Teorija zavjese", "Baš Svi"?

- Veoma. Radi se o skroz različitim singlovima i temama. Na taj način smo htjeli pokazati svestranost albuma. Tu je još deset pjesama koje se dodiruju nekih drugih tema. Stvarno smo ponosni, jer ima za svakog ponešto i iako to nismo baš u detalj planirali, "Egzil" je zaokružena cjelina i ima koncept.

Nerijetko ste svojim tekstovima dizali prašinu u javnosti poput "Pismo Milanu", ali i onim malo emotivnijim kao što je "Malkice". Može li publika sada očekivati nešto slično?

- Naravno. Pjesme "Egzil" i "Testament" su zanimljive, pa nekima možda budu čak i teške teme. Kontra i ja imamo braću koji žive van BiH pa smo u pjesmi "Egzil" obradili tu temu. Posvećena je onima koji danas žive van domovine, a i onima koji su ostali. "Testament" se bavi onim šta će ostati iza nas i šta je nama najbitnije. Kao i "Malkice", dodirujem se očinstva i strahova koji dolaze s tim.

Imali ste i dosta nastupa. Kako stignete sve to?

- Posljednjih nekoliko mjeseci smo stvarno nabili veliku kilometražu i stvarno zna biti naporno. Cijelu godinu smo aktivno radili na pjesmama, a paralelno imali svirke. Onda je došao put u Japan. Dobra priprema je pola pobjede i upravo zbog toga je sve prošlo po planu.

Vi, Kontra i Indigo mnogo vremena provodite zajedno. Bude li nesuglasica?

- Imamo sasvim kvalitetan prijateljski odnos. Budem, naravno, nesuglasica, ali sve riješimo kroz razgovor. Jedan drugog podržavamo, kritiziramo i inspiriramo. Taj odnos se oslikava kroz muziku i ako je temelj dobar, onda mora i ostatak valjati.

Proslavljanje punoljetstva

FMJAM slavi punoljetstvo krajem ove sedmice. Kako je biti dio te ekipe?

- Na 18. rođendanu naše ekipe bit ćemo svi na okupu i žestoko proslaviti. Pozivam ovom prilikom raju da nam se pridruži u tuzlanskoj "Palmi" i s nama proslave do ranih jutarnjih sati. Ljudima iz FMJAM-a zahvaljujem puno toga, oni su dio mog odrastanja i sazrijevanja i mnoge stvari smo naučili družeći se. Bez muzike i tih prijatelja bio bih nesretan i frustriran.

U kakvom je stanju hip-hop scena u našoj državi, ali i kultura općenito?

- Bojim se da će nakon "Egzila" svi pasti u depresiju.

Nikad turbofolka

- Rado eksperimentiram, ali to su uvijek bili neki srodni i žanrovi koji su meni bili simpatični. Turbofolk to nije i zato tako nešto nećete od mene čuti – govori Frenkie.

Neuzvraćena ljubav

Numera "Sad bi htjela" govori o neuzvraćenoj ljubavi, a Frenkie priznaje da je imao slično iskustvo.

- Vjerovatno je svako u životu imao sličnu situaciju. Oko nas je mnogo neuzvraćenih ljubavi i simpatija, pa se mnogi mogu pronaći na jednoj ili drugoj strani - iskreno govori Frenkie.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.