JEDINSTVENA

Madona, neustrašiva kraljica popa, danas proslavlja svoj šezdeseti rođendan

Madona

CDM

16.8.2018

Kraljica popa Madona (Madonna) danas slavi svoj 60. rođendan, a u tu čast "Apple Music’s Beats 1" je odlučio da joj napravi omaž kroz razgovore s brojnim muzičkim zvijezdama o njenom utjecaju na pop-muziku kao i o njenoj dugogodišnjoj uspješnoj karijeri. Među muzičarima se našla Adel (Adele).

- Postoji razlog zašto postoji samo jedna Madona. Za mene je ona potpuna definicija evoluiranja, revolucije i evolucije svaki put - istakla je britanska pjevačica.

Muzička legenda Nil Rodžers (Nile Rodgers), koji je producirao njen čuveni “Like a Virgin” album, prisjeća se rada s Madonom na ploči koja je lansirala njenu karijeru.

- Nikada nisam radio s osobom koju sam više poštovao, koja je imala nevjerovatan fokus, odlučnost i radnu etiku. Mogao sam od nje tražiti da pjesmu ponovi bezbroj puta, i ona bi to uradila, bez pogovora. Bila je neumorna - kaže on.



Ipak, Rodžers se, također, prisjetio i ne tako sjajnog početka saradnje.

- Naš prvi susret, došla je kod mene, sjela, otpjevala gotovo sve numere sa ‘Like A Virgin’ albuma, jer je skupila sve demo-snimke i šta je sve bilo potrebno. A onda mi se obratila, jasnom porukom da, ukoliko mi se nisu svidjele njene pjesme, ona ne može sarađivati sa mnom. Na to sam joj odgovorio: "Madona, ne sviđaju mi se tvoje pjesme, ali mi dozvoli da ti kažem da ću ih obožavati onog trena kada budem završio rad na njima." Moguće da je ovo bio najbolji odgovor, jer nisam dobio otkaz - ističe Rodžers, kojeg će crnogorska publika imati prilike čuti uživo na ovogodišnjem Sea Dance festivalu.

Producent i DJ zvijezda Diplo sarađivao je s Madonom na “Rebel Heart” albumu.


- Ona je broj jedan. I kada je u pitanju historija muzike, i ono što je postigla u karijeri, kako radi, koliko ozbiljno pristupa radu na vlastitoj muzici. Podstakla me je da i sam budem posvećeniji i radim još više. Nije lako, ali sam uz nju shvatio da uvijek mogu više - objasnio je Diplo.


- Ona će uvijek biti u modi. Ona je standard, šta je sve potrebno da bi bio pop-zvijezda. Prije nje nije postojalo ništa. Njena karijera traje 30 godina i ona je ikona, koja će uvijek i svim generacijama biti uzor - kazao je Diplo.

Muzika ženskog rok benda HAIM je bila inspirirana Madonom, i ne samo muzikom iz jedne njene faze.

- Svi Madonini albumi su legendarni. Kao što je ‘Like a Virgin’ — njen nastup na MTV Video Music Awards sa Britni (Britney) i Agiljerom (Aguilera), i nakon 15 godina, su legendarni. Niko nije radio ništa približno tome. Ona je svojom pojavom bila reprezent tog vremena. Napravila fantastičnu karijeru, u okviru koje je kao kameleon uspjela istražiti različite melodije, ritmove kao umjetnik. Nešto što nas je u mnogome inspiriralo - objasnile su članice ove grupe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.