KRALJEVSKA PORODICA

Jedan princ je miljenik: Prabaka neravnomjerno rasporedila milione Hariju i Vilijamu

Avaz.ba

21.8.2018

Teško je zamisliti situaciju u kojoj princ Vilijam (William) i princ Hari (Harry) rasprodaju porodično bogatstvo kako bi imali za život, jer su kao nasljednici višestoljetne monarhije finansijski osigurani. Pobrinula se za to i njihova prabaka, pa je od 18 miliona dolara, koliko im je ostavila, princu Hariju, prema pisanju britanskih medija, pripalo znatno više.

Suprotno očekivanjima običnog naroda da će novac na svoju dvojicu praunuka podijeliti u istim iznosima, kraljica je rasporedila silne milione drugačije, iz čega bi se lako moglo zaključiti da je i kod nje riječ o favoriziranju "omiljenog unuka" njene kćerke, kraljice Elizabete II.

Razloga za kukanje nad sudbinom "nevoljenog" unuka i praunuka Vilijama zapravo nema i odluka Elizabet Bouz Lajon (Elizabeth Bowes-Lyon) o raspodjeli novca između braće potpuno je razborita i legitimna.

Većina prabakinog novca pripast će mlađem bratu, navodi BBC, jer će princ Vilijam itekako imati finansijske koristi kad postane kralj, a "Elle UK" podsjeća da će Vilijam imati više koristi nego Hari, čim njihov otac, princ Čarls, preuzme kraljevsku krunu.

 

Kad Čarls zasjedne na kraljevski prijesto, Vilijam od njega preuzima privatnu imovinu, vojvodstvo Kornvola, što vrijedi daleko više od novca koji im je ostavila prabaka.

Prema nekim izvorima iz britanskih medija, princ Čarls na nekretninama vojvodstva Kornvol godišnje zaradi oko 20 miliona funti, a čak i to bogatstvo je zanemarivo u odnosu na ono što princa Vilijama očekuje kada postane kralj. Veliki prabakin novac zapravo je mala utjeha za Harija, kome budućnost ne nosi takvu finansijsku dobrobit.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.