MUZIKA

Tonči Huljić: Optužuju me da sam u Hrvatsku doveo turbofolk

Uspješno gradi svoju, ali i karijeru drugih izvođača

Arhiv

cdm

30.8.2018

Tonči Huljić svojim muzičkim, kompozitorskim i producentskim radom već četiri decenije uspješno gradi kako svoju tako i karijere drugih izvođača.

I najzanimljivije u cijeloj priči o Huljiću jeste što njegove najplodonosnije saradnje s drugim izvođačima ne traju sezonu niti dvije, već godinama.

To najbolje znaju Doris Dragović, Jelena Rozga, Petar Grašo, Maksim Mrvica, Danijela Martinović, Jole.

Grupa "Magazin" je posebna priča. Sve što je jedan od najpopularnijih bendova na ovim prostorima napravio, može se zahvaliti upravo njemu.

"Put putujem", "Tri sam ti zime šaptala ime", "Ti si želja mog života"  samo su neki od starijih hitova spomenutog benda koje i danas pjevuše generacije rođene nakon osamdesetih.

Stepenicu ka vrhu podigao je 2015., kada je napisao i svoj prvi mjuzikl naziva "Pacijenti". Da ne voli stalno tjerati isti stil, potvrdio je nedavnom saradnjom sa splitskim reperima Vojkom i Krešom Bengalkom. 

Ipak, često je na meti kritika da zapravo stvara turbofolk.

- U četiri decenije se morate mijenjati. Da danas napišem pjesme koje sam pisao osamdesetih godina ili prije pet, to bi bilo smiješno. Danas se stvari vrlo brzo mijenjaju, morate biti u trendu, informirani, morate biti u igri, dok imate volju. Imam mnogo projekata, opet me "uhvatila" instrumentalna muzika, imam planove i sa Zagrebačkom filharmonijom. Najveći uspjesi moje karijere bili su u instrumentalnoj muzici. Dok sam još mlad, mogu se igrati.

Godinama sam bio napadan da sam u Hrvatsku uveo turbofolk i slično, da bi se danas to promijenilo. I reperi su počeli obrađivati neke moje pjesme, pa ja unesem u to neku svoju živost i drago mi je da je to pomoglo naglom razvoju karijere Vojka - dodaje muzičar iz Splita.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.