MISTERIJA

Što se dogodilo kada je Nele Karajlić viknuo: "Crk'o nam je maršal, ljudi..."

Index.hr

29.11.2018

Mnogi su i danas na svoj Facebook postavili pjesmu Dan republike koju je 1987. godine objavio bend Zabranjeno pušenje. 

Tekst pjesme napisao je Sejo Sekson, a Nele Karajlić ju je otpjevao na klaviru, jer im je, kako je Sejo jednom prilikom rekao, trebao pompezan zvuk koji se nije mogao dobiti na gitari. Iako je pjesma u to vrijeme bila svojevrsna kritika sistemu u bivšoj Jugoslaviji, do danas je ostala veliki hit i znaju je i oni koji u to vrijeme nisu bili ni rođeni, piše Index.hr

Stihovi "Stara kaže: Dragane šuti, skrati jezik, mogu te čuti" i prikaz polupijanog oca partizana koji je razočaran činjenicom da mladi ljudi odlaze iz Jugoslavije danas su podsjećanje da mnogima u Jugoslaviji i nije bilo toliko lijepo kao što neki pričaju.

Nele Karajlić je u jednom trenutku povikao: "Crko nam maršal ha, ha, ha... Članovi benda su od tog trenutka postali državni neprijatelji. Sejo Sekson je prošle godine za Index otkrio da istinu.

"Dvadesetak dana kasnije je počela frka. Ispitivanja, premetačine po stanu, podvaljivanja, ali i medijski linč. Ipak, sreća u nesreći je bila da su omladinske novine već tada počele biti sve nezavisnije o državi pa smo tu dobili prostora. Niko nije završio u zatvoru, ali sigurno godinu dana nigdje nismo mogli svirati. Stalno su se organizatori izvlačili na glupe fore, recimo da ne radi grijanje u hali", kaže Sexon koji je 2009. godine pisao diplomski rad imena "Crko Maršal" o sukobu države i tadašnjih umjetnika, rokera i aktivista.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.