MODNA SCENA

Emina Husedžinović: Vesela ili ljuta – sve se vidi

Trudim se da se ne ponavljam. Nekad nisam zadovoljna pa dođem u situaciju da kreaciju izbacim iz određene kolekcije ili je prebojim ili transformiram

Razgovarala: Enisa SKENDEROVIĆ

2.12.2018

Emina Husedžinović, uspješna bh. dizajnerica, glamuroznom revijom i kolekcijama “Secesija2” i “Kosmos”, koje su nedavno održane u Sarajevu, proslavila je dvadeset godina rada i zapaženog prisustva na bh. modnoj sceni. Brojni posjetioci revije uživali su u više od 50 kreacija iz kolekcija “Secesija2”, koja je namijenjena majkama i kćerkama, te “Kosmos”, koja je inspirirana neograničenošću i mističnošću kosmosa.

Moj moto

Husedžinović nam je kazala da je svaki projekt za nju novi izazov, kojim se trudi da pokaže svoj rukopis i prepoznatljivost. Osim toga, prisjetila se svoje prve kolekcije iz davne 1998. godine.

- Sjećam se veoma dobro svoje prve revije i prve kolekcije. Bilo je to 1998. godine u Zagrebu. Tema je bila primjena 19. stoljeća na savremeni kostim. Bila je to kreacija u crnoj i bordo boji. Moj model se zvao Natalija i nosila je veliki napoleonski šešir... – govori Husedžinović.

Slavljeničkom revijom u Sarajevu Emina je, kako je kazala, željela razbiti monotoniju. 

- Svaki posao čine trud, rad, stalna edukacija i usavršavanje. Proučavate kako drugi rade, trudite se da se osvrnete na rad kreatora koji su vani, koji rade u boljim uvjetima. Tako i ja, trudim se da se ne ponavljam, da unesem nešto novo. Dva puta godišnje izlažem s velikim kolekcijama, od 40-50 modela, i želim da nastavim taj kontinuitet i kvalitet. Mladim kolegama, kad krenu u velike kolekcije, kažem da im je bolje imati manje modela, ali kvalitetnih, koji ih kvalitetno mogu predstaviti, a ne da učestvuju reda radi. To je moj moto – kaže nam Husedžinović.

Inspiraciju za svoje kreacije ponekad pronalazi u muzici, a ponekad u boji.

- Za “Kosmos” mi je inspiracija bila tisak na materijalu, kad sam ga ugledala, bio mi je savršen i odmah sam zamislila da napravim kolekciju u tom koloritu. No, ja sam starog kova i trudim se da na školski način pristupim izradi kolekcije, da napravim temu i ideju, da se usmjerim na oblike, modne siluete, da izaberem materijalizaciju pa tek onda pristupam crtanju kolekcije – pojašnjava Husedžinović.

Najveći problem

Iako nam nije precizno mogla reći koliko joj vremena treba za jednu kreaciju, otkrila nam je svoj najveći problem.

- Kad krenem raditi na kolekciji, ne mogu prestati. Obično kažem sebi da ću napraviti kolekciju od 10-20 modela, ali nikad mi to ne pođe za rukom, nikad to nije ispod 40 modela. Vraćam se na određene modele pa mi je teško reći koliko mi vremena treba za jednu kreaciju. Nekad to ide brzo, a nekad nisam zadovoljna, čak dođem u situaciju da kreaciju izbacim iz određene kolekcije ili je prebojim ili je transformiram, odrežem rukave, promijenim nogavice, ukrase koji su bili, ali obično mi za kolekciju trebaju skoro tri mjeseca – priznaje Husedžinović.

Kao što pisci kroz svoja djela najbolje iskazuju emocije, tako i ova umjetnica kroz svoje radove.

- Svaka umjetnost je emocija, tako i ja kroz svoj rad pokazujem emocije, bez obzira na to jesam li tužna, vesela ili ljuta, to se uvijek primijeti na mojim kolekcijama – iskrena je Husedžinović.

Kome se divim

- Još nisam imala priliku upoznati neke od svjetskih dizajnera, ali poznajem njihov rad. Divim se, između ostalih, Stefanu Rolanu (Stephane Rolland) i Žan Polu Gotijeru (Jean Paul Gaultier)... Od dizajnera u regionu, divim se Ivici Klariću, koji radi veoma dobre kreacije, a tu je i sjajni Zigman – ističe Husedžinović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.