NAKON TRAGEDIJE U 22 sata planiran polazak za Beograd

Jasni i strogi njemački zakoni: Obdukcija Šabana Šaulića traje do 14 sati, a evo kako će tačno teći procedura

Procedura na aerodromu trajat će nešto duže od uobičajene

Avaz.ba
21.02.2019 13:39

Šaban Šaulić

Foto: Screenshot

Čitav region danima tuguje zbog gubitka najvećeg pjevača narodne muzike Šabana Šaulića, čije je srce prestalo kucati 17. februara. Tijelo pjevača nalazi se u Njemačkoj, gdje su, također, i kćerka Sanela, kao i sin Mihajlo. Danas će se obaviti obdukcija tijela Šabana.

Obdukcija će biti gotova do 14 sati, a potom se njemačko tužilaštvo papirologijom bavi još dva sata. Prema proceduri koju nalažu njemački zakoni, nakon obdukcije svi dokumenti šalju se tamošnjem tužiocu, a zatim će ih od njega zatražiti advokat porodice Šaulić. Njemački zakon veoma je striktan i upravo zbog poštovanja svih pravila, neophodno je toliko vremena da se obavi sva potrebna procedura.

Nakon toga, tijelo preminulog pjevača prevoze od Instituta do aerodroma, a potom slijedi procedura na aerodromu. Zbog toga što se iz zemlje u zemlju transportira tijelo pokojnog kralja narodne muzike i u pitanju je vanredna okolnost, procedura na aerodromu trajat će nešto duže od uobičajene.

U 22 sata planiran je polazak za Beograd. Sanela i Mihajlo s tijelom oca trebali bi stići oko ponoći. Ukoliko sve bude proteklo uredu, noćas u ponoć Sanela i Mihajlo trebali bi doći u Beograd avionom Vlade Srbije kojim će biti preneseno i tijelo Šabana Šaulića. 

Komemoracija Šabanu Šauliću trebala bi biti održana sutra u 11 sati u Skupštini grada, a sahrana odmah nakon toga u 14.30 na Novom groblju u Beogradu, u Aleji zaslužnih građana.

Komentari

NA VRH