NAKON TRAGEDIJE

Jasni i strogi njemački zakoni: Obdukcija Šabana Šaulića traje do 14 sati, a evo kako će tačno teći procedura

Procedura na aerodromu trajat će nešto duže od uobičajene

Šaban Šaulić. Screenshot

Avaz.ba

21.2.2019

Čitav region danima tuguje zbog gubitka najvećeg pjevača narodne muzike Šabana Šaulića, čije je srce prestalo kucati 17. februara. Tijelo pjevača nalazi se u Njemačkoj, gdje su, također, i kćerka Sanela, kao i sin Mihajlo. Danas će se obaviti obdukcija tijela Šabana.

Obdukcija će biti gotova do 14 sati, a potom se njemačko tužilaštvo papirologijom bavi još dva sata. Prema proceduri koju nalažu njemački zakoni, nakon obdukcije svi dokumenti šalju se tamošnjem tužiocu, a zatim će ih od njega zatražiti advokat porodice Šaulić. Njemački zakon veoma je striktan i upravo zbog poštovanja svih pravila, neophodno je toliko vremena da se obavi sva potrebna procedura.

Nakon toga, tijelo preminulog pjevača prevoze od Instituta do aerodroma, a potom slijedi procedura na aerodromu. Zbog toga što se iz zemlje u zemlju transportira tijelo pokojnog kralja narodne muzike i u pitanju je vanredna okolnost, procedura na aerodromu trajat će nešto duže od uobičajene.

U 22 sata planiran je polazak za Beograd. Sanela i Mihajlo s tijelom oca trebali bi stići oko ponoći. Ukoliko sve bude proteklo uredu, noćas u ponoć Sanela i Mihajlo trebali bi doći u Beograd avionom Vlade Srbije kojim će biti preneseno i tijelo Šabana Šaulića. 

Komemoracija Šabanu Šauliću trebala bi biti održana sutra u 11 sati u Skupštini grada, a sahrana odmah nakon toga u 14.30 na Novom groblju u Beogradu, u Aleji zaslužnih građana.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.