RAZGOVOR

Svetlana Ceca Bojković: Puno je nesreće oko nas, ali treba se snalaziti

Sve teže mi padaju odlasci velikana, nisam vjerovala da će im se tako brzo pridružiti Miša Janketić

Bojković: Za sreću treba truda

Piše: A. HODŽIĆ

18.5.2019

Glumačka diva Svetlana Ceca Bojković (71) jučer je počela snimanje druge sezone serije "Psi laju, vetar nosi", a već krajem mjeseca očekuje je rad na novoj seriji Siniše Pavića "Junaci našeg doba".

Čuvena umjetnica u intervjuu za “Dnevni avaz” ističe kako je i dalje aktivna u pozorištu te igra nekoliko predstava u Narodnom pozorištu i Ateljeu 212 u Beogradu.

 Mali prostor

Govorila je i o stanju kulture u regiji, kćerki glumici Katarini Žutić, nagradama i pozorištu kao nezamjenjivom temelju njenog života i karijere...

Razgovor smo otvorili tužnom temom i Bojković je veoma emotivno govorila o odlasku glumačkog barda i prijatelja Miše Janketića:

- Sve teže mi padaju odlasci naših velikana. Mnogi od njih bili su mi i vrlo bliski prijatelji. S njima nestaje jedna divna epoha. Nisam vjerovala da će im se tako brzo pridružiti i Miša. Gledala sam ga u februaru na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Nedavno ste izjavili da je sreća vid socijalne inteligencije. Mislite li da se nikad više nije pričalo o sreći, a manje bilo sretno?

- Nažalost, u pravu ste. Puno je nesreće oko nas, ali čovjek ima potrebu da bude sretan. Treba se snalaziti i pronalaziti sreću u malim stvarima, treba umjeti voljeti. Za sreću treba i truda.

 Glumica ste koja posebno voli komediju. Koliko je danas teško nasmijati ljude?

- Mislim da nije teško ako je dobar tekst, dobra režija i, naravno, dobra gluma. Ljudi imaju potrebu za smijehom, on je ljekovit.

Kako komentirate sadašnju situaciju u kulturi na našim prostorima?

- Kultura bije bitke da opstane. Svake godine izlazi veći broj mladih glumaca, osuđenih na mali prostor. Nije im lako. Ali snima se dosta serija. Tako mogu da zarade i postanu popularni.

Izložba i nagrada

 Dobitnica ste najvećih glumačkih priznanja. Postoji li neka nagrada, aplauz kojeg se možete sjetiti i sada?

- Radovala sam se nagradi "Žanka Stokić", kao i „Dobričinom prstenu“. Još pamtim veliki aplauz publike tom prilikom. Na otvaranju Sterijinog pozorja 26. maja očekuje me velika Sterijina nagrada za životno djelo, kao i otvaranje izložbe o meni i mom radu. To me čini sretnom – otkrila nam je Bojković.

Duhovno ispunjenje

- Gluma je moje duhovno ispunjenje. U njoj sam, velikim dijelom, našla i smisao svog života. Ne zaboravimo da se gluma crpi iz života, koji se na taj način uzdiže na nivo umjetnosti. Zato sam s radošću posvećena glumi – priznala nam je Bojković.

Istina o kćerki Katarini Žutić

Vaša kćerka je, također, uspješna glumica Katarina Žutić. A dobar dio javnosti nije znao da ste majka i kćerka.

- To je bila naša zajednička odluka i mislim da je bila zdrava. Nije bilo lako, ali Kaja je uspjela da izgradi sebe i kao ličnost i kao glumicu. Sada je upravo na završetku master studija pozorišne režije i počela je svoje prve probe kao reditelj u Ateljeu, čiji je član kao glumica. Želim joj dobar vjetar.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.