UMJETNOST

Jedna od najvažnijih izložbi u posljednjih 20 godina

Djela pripadaju kolekciji Muzeja rimske barokne umjetnosti “Palazzo Chigi” u Ariči

Piše: N. AJNADŽIĆ

8.6.2019

Neka od izloženih djela - Avaz
Neka od izloženih djela - Avaz
Neka od izloženih djela - Avaz
Neka od izloženih djela - Avaz
Neka od izloženih djela - Avaz
+3

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine u Sarajevu domaćin je izložbe "Berninijeva škola i rimski barok: Remek-djela Palazzo Chigi u Aricci".

Odlična prilika

Prvi put u BiH izložena su remek-djela koja se smatraju neprocjenjivom historijskom, kulturnom i umjetničkom vrijednošću nekih od najvećih predstavnika italijanskog baroka, među kojima su Điovan Lorenco Bernini (Giovan Lorenzo), Pietro da Kortona (Cortona), Borgognone i Pierfrančesko Mola (Pierfrancesco).  

Ova umjetnička djela pripadaju kolekciji Muzeja rimske barokne umjetnosti “Palazzo Chigi” koji se nalazi u Ariči.

- Zaista mislimo da je ovo jedna od najznačajnijih izložbi u posljednje dvije decenije u ovoj državi. To su djela iz 17. stoljeća, a izloženo ih je više od 50. Izložba je odlična prilika i za one koji proučavaju likovnu umjetnost da se uživo upoznaju s tako značajnim eksponatima kakvih kod nas nema tako često - govori nam direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović.

Posljednja stanica

Dodaje da su djela inače izložena u autentičnoj prostoriji u Ariči kod Rima, a da je ovo prvi put da su išla na turneju.

- Bila su izložena u nekoliko evropskih država kao što su Azerbejdžan, Ukrajina, Srbija… BiH je posljednja stanica na toj turneji. Inače, ova djela su jako rijetko iznošena iz galerije. To je raritet. Mi smo imali čast i sreću da je ugostimo - zaključuje Krsmanović.

Izložba će biti otvorena do 14. jula.

Putovanje kroz svijet baroka 

Izložba je zamišljena kao putovanje kroz svijet italijanskog baroka, kroz djela različitog tipa kao što su slike portreta, pejzaža, mrtve prirode i skice monumentalnih fresaka iz rimskih crkava i plemićkih palača. Posjetioci će moći iskusiti umjetnički period koji je postao poznat po svojim grandioznim efektima, teatralnosti i bombastičnosti koja karakterizira djela njegovih predstavnika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.