ČUJU IH, A NE VIDE

Kako izgledaju neke od najpopularnijih bh. radijskih voditeljica

Voditeljice Ena Tahirović, Lamija Terzimehić, Azira Softić i Rialda Jarkoč-Memišević otkrivaju zašto vole radio te kako ih slušaoci prije prepoznaju

Piše: F. MUSTAFIĆ – N. AJNADŽIĆ

2.8.2019

Tahirović: Radio je moja velika ljubav. Arhiva

Mnogi se uz njih bude svako jutro. Sa nama su dok se spremamo za posao, u automobilu, kod kuće... Iako ih prepoznajemo samo po glasovima, mnogi se pitaju kako one ustvari izgledaju, a mi smo te glasove spojili sa licima nekih od najpopularnijih bh. radijskih voditeljica.

Velika trema

Kako su otkrile, mnogi vrlo teško povežu glas sa likom, jer se ustvari iznenade kako njihove omiljene voditeljice izgledaju.

Sa Enom Tahirović slušaoci se svakodnevno druže u programu  radija „Antena Sarajevo“. Rekla nam je da je radio njena velika ljubav. Ističe da mnogi prvo prepoznaju njeno ime, pa tek onda glas.

- Glas uglavnom ne prepoznaju, ime i prezime da. Onda mi često kažu kako vrlo teško mogu spojiti sliku sa tonom jer me zamišljaju da sam sve ono što nisam – rekla je Tahirović.

Njena kolegica Lamija Terzimehić, također, je prepoznatljivo radijsko ime. Ona nam je kazala da joj taksisti najbolje znaju glas, pa je tako i prepoznaju čim im uđe u vozilo.

- Čuju da im je glas poznat, mada se desi i u trgovini da se neko štrecne.  A ima i onih koji od prve pogode. Posebno kada se nasmijem jer mi i slušaoci često kažu da je smijeh definitivno ono po čemu sam prepoznatljiva. Bude mi drago. Lijepo je i da oni stvore sliku koga to slušaju – kaže ova voditeljica Radija „Kiss FM“.

Priznaje nam i da ona često u svojoj glavi spaja glas i lice svojih kolegica.

- Volim vidjeti o kome se radi posebno kada mi se sviđa kako rade. A to je danas lakše zbog društvenih mreža. Zanimljiva je igra glasa i izgleda koji definitivno barem u mom slučaju nikada ne idu jedno uz drugo – dodaje Terzimehić.

Rialda Jarkoč-Memišević radi na „Radiu 8“.

- Posao radijskog voditelja često vežem za onu izreku "Radi posao koji voliš i nećeš raditi nijedan dan u godini". Mogu reći da doba digitalizacije nema baš mnogo utjecaja na poziv radiovoditelja, jer mi uvijek želimo biti izvor informacija, čarobna kutija koja je zadužena da opusti, razveseli i dopre do srca svojih slušalaca – kaže Jarkoč-Memišević.

Slušaoci brinu

Uz voditeljicu „Radija M“ Aziru Softić slušaoci se svakodnevno bude. Već duže vremena Azira vodi jutarnji program. Kako nam je kazala, bez obzira što ustaje rano, svoj posao voli najviše.

- Uopće ga ne doživljavam kao posao, već kao stil života. Kada radim jutarnji program, „navijem se“ u pet sati i pričam cijeli dan. Trudim se privatne probleme zaključati čim uđem u studio – kazala je Softić.

Također nam je otkrila i da sa slušaocima ima poseban odnos, jer često o njoj brinu.

- Nema ljepšeg osjećaja, kad dođete na posao i kad vas dočekaju brojne poruke slušalaca, koji čekaju da nas čuju. Pitaju me jesam li ponijela ručak. To mi definitivno popravi dan – dodala je Softić. 

Magija čarobne kutije

- Nekoga nervira moj smijeh posebno ujutru. Kažu mi „Kako se možeš smijati baš me znaš iznervirati“. Ne bježim od kritika. Radijski mikrofon ne bih mijenjala za kameru i TV. Ovo je moj teren. Ima magije u toj čarobnoj kutiji. Mogu vam praviti društvo gdje god da ste, a televizija baš i ne – istakla je Terzimehić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.