FESTIVALI

Aleta Rajič nagradu posvetila preminulom ocu Jurinku Rajiču

Sigurna sam da se negdje ponosno smiješi znajući da je opet bio u pravu, izjavila je Rajič

Stručni žiri nagradio Aletu Rajič. Agencije

L. K. P. / Avaz.ba

30.10.2019

Mlada bosanskohercegovačka autorica Aleta Rajič svojim autorskim filmom ”Prirodni odabir” odnijela je nagradu stručnog žirija na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu animiranog filma Banja Luka 2019. u kategoriji 2D animacija.

Između 500 prijavljenih filmova, u takmičarski program ušlo ih je 60. Odluku je donio žiri u sastavu Brajko Hromalić (Hrvatska), predsjednik, te članovi Tanja Šljivar (BiH) i Aleksandar Rakezić Zograf (Srbija).

“Prirodni odabir” je kratki animirani film čiji je producent "Studio Neum", a koproducent "Zagreb Film". Finansiran je od Fondacije za kinematografiju BiH i hrvatskog HAVC-a.

- Film je na samim počecima svog festivalskog života i, sudeći prema dosadašnjem interesu svjetskih festivala i reakcijama publike, očekujemo još ovakvih priznanja - navodi se u PR saopćenju.



Aleta Rajič: Kćerka nedavno preminulog direktora NAFF-a. Agencije

- Ovu nagradu posvećujem sjećanju na svog voljenog oca – kazala je Aleta Rajič.

Podsjećamo, Aleta Rajič kćerka je nedavno preminulog Jurinka Rajiča, osnivača i direktora NAFF-a. Ove godine je upravo Festival u Banjoj Luci priredio retrospektivu filmova ovom preminulom bosankohercegovačkom animatoru i direktoru Festivala animiranog filma u Neumu (NAFF), koji je godinama bio partnerski festival banjalučkom Festivalu animiranog filma. Zahvaljujući Jurinku Rajiču, prvi banjalučki animatori učestvovali su još 2006. na radionicama animiranog filma u Neumu, a posljednjih godina i u Mostaru.

- Velika mi je čast biti nagrađena u Banjoj Luci, prvenstveno zato što sam u gradu svojih prijatelja i divnih ljudi. Osim toga, nagradu sa mnom dijele i filmska ekipa iz Hrvatske, ali i mama i sestra, koje su radile na filmu i koje prisustvuju dodjeli te im ovim putem neizmjerno zahvaljujem. Posljednji i najvažniji razlog zbog kojeg mi nagrada za najbolju 2D animaciju toliko znači jeste čovjek koji me svemu naučio i koji bi sigurno bio najsretniji da je ovdje bio prisutan, ali sigurna sam da se negdje ponosno smiješi znajući da je opet bio u pravu – izjavila je Rajič.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.