KULTURA

Premijera drame “Dogville” 6. novembra na sceni Narodnog pozorišta

Ova predstava je scenska adaptacija scenarija za kultni film Larsa fon Trira, donosi priču o ljudima i iskrivljenim društvenim vrijednostima koje vladaju svijetom

Danas održana pres-konferencija. NPS

L. K. P. / Avaz.ba

4.11.2019

Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo uveliko traju pripreme za predstavu “Dogville” koja će u režiji Lajle Kaikčije premijerno biti izvedena u srijedu, 6. novembra. Danas je ovim povodom upriličena i pres-konferencija.

Ova predstava, koja je nastala kao scenska adaptacija scenarija za kultni film Larsa fonTrira (von Trier), donosi priču o ljudima i iskrivljenim društvenim vrijednostima koje vladaju svijetom.

U kakvom svijetu živimo, šta smo sebi dopustili, šta ostavljamo našoj djeci, koliko se krijemo pod maskama i djelujemo li kada treba, samo su neka od mnogobrojnih aktuelnih pitanja koja ekipa ove predstave postavlja pred gledaoce.

- Zahvalna sam Narodnom pozorištu Sarajevo na prilici da radim ovu predstavu. Rad je bio intenzivan i zahtjevan za sve one koji su učestvovali u stvaranju ove predstave. Želja nam je da pokažemo stvari onakvima kakve jesu i da iznesemo na vidjelo ono od čega svi bježimo i pokušavamo se skriti. Proces nastanka ove predstave bio je rollercoaster koji nas je sve preispitao, uključio i angažirao -  rekla je rediteljica Lajla Kaikčija.

Uloge u predstavi ostvarili su Amra Kapidžić, Kemal Rizvanović, Ejla Bavčić-Tarakčija, Sanela Pepeljak, Merima Lepić-Redžepović, Ermin Sijamija, Aldin Omerović, Slaven Vidak i Mak Čengić.

- Ja samo mogu reći da ćemo u Narodnom pozorištu Sarajevu imati predstavu koja šarkom u glavu, a prstom u oko govori o veoma važnim stvarima i postavlja važna pitanja o tome ko smo, šta smo, šta mislimo o sebi, a šta zapravo jesmo. Sigurno je da će ova predstava potresti mnoge pojedince - rekao je Vidak.

Mladi glumac Mak Čengić rekao je kako je presretan zbog prilike da dijeli pozorišnu scenu sa starijim kolegama koji su mu velika motivacija i vjetar u leđa.

-‘Dogville’ je tekst koji se surovo bavi istinom kakva god da je ona, a istina najčešće boli. Svako ko bude gledao ovu predstavu zapitat će se o svojim postupcima i načinu na koji razmišlja. Svakog pojedinca možemo učiniti boljim, manje ili više, ali sigurno je da će svako napraviti korak naprijed i sebi postaviti pitanja koja do sad nije - naglasio je Čengić.

Dramaturgiju predstave potpisuje Vedrana Božinović, s kojom je radila Džejna Avdić.

- Vedrana je uradila ogroman posao. ‘Dogville’ traje više od tri sata, a ona je cjelokupan scenarij uspjela sažeti u predstavu koja traje manje od sat i po. To je zaista značajan dramaturški zahvat - rekla je Avdić.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo rekao je kako su ovu predstavu uvrstili na redovrni repertoar zbog njegove aktuelnosti i važnosti.

- U predlošku ovog teksta je značajno to što se bavi nama, ljudima koji su dobri sve dok ne treba da naprave neko dobro djelo - istakao je Bajrović.

Scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka, saradnica za scenski pokret je Ena Kurtalić, za muziku je bio zadužen Igor Kasapović, inspicijent je Mustafa Zrnić, a sufler Esmeralda Abdijević.

Nakon premijere 6. novembra, predstava “Dogville” ponovo će biti izvedena 14. novembra.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.