ŽIVOT I SMRT Priče velikih zvijezda

Najveće misterije Holivuda: Šta se desilo s Brus Lijem, Merilin, Natali Vud...

Džordž Rives glumac koji je tumačio lik Supermena pedesetih godina navodno je izvršio samoubistvo, što je kasnije njegova majka negirala

Piše: L. Karahmet - Pujagić
08.12.2019 22:26
  • Merilin Monro: Zataškan slučaj o smrti
    Merilin Monro: Zataškan slučaj o smrti Foto: (Agencije)

Sjaj i bogatstvo oduvijek su bili odlike Holivuda, ali isto tako, pažnju su plijenile i neriješene misterije u kojima su glavne uloge odigrale neke od zvijezda američkog filma i muzike. Da li zbog slave, raskalašenog života, politike ili manjka sreće, smrti ovih ljudi su do dana današnjeg ostale nerazjašnjene, a oko njih su se stvorile misterije.

Izbjegnut skandal

Iznenadna smrt Merilin Monro (Marilyn Monroe) u njenom domu u Los Anđelesu, 5. avgusta 1962. godine zvanično je proglašena za samoubistvo, nakon velike količine tableta za spavanje. Međutim, od kada je slavna glumica umrla, uvijek su postojale špekulacije o okolnostima njene smrti. Najviše se govorilo o činjenici da su mnogi predmeti uklonjeni iz njene kuće nakon nesretnog slučaja. Među najpopularnijim teorijama je svakako ona da su predsjednik Džon Kenedi (John Kennedy) i njegov brat Robert, sa kojima je navodno imala afere zataškali njeno ubistvo kako bi izbjegli skandal.

Brus Li (Bruce Lee) legenda borilačkih vještina svojim je filmovima dostigao kultni status u Holivudu, a 32-godišnji Li se 20. jula 1973., samo par dana prije premijere filma “U Zmajevom gnijezdu”, sastao sa producentom Rejmondom Čouom (Raymond Chow) kako bi pričali o novom projektu. Njih dvojica su se odvezli do Lijeve prijateljice, glumice Beti (Betty) Ting Pej. Tamo se Brus Li požalio na glavobolju, a Pej mu je navodno dala lijek Eguagezik. Nakon toga je Li odlučio da se odmori i nikada se više nije probudio. Veliki broj teorija tvrdi da je Li ubijen, a iznenadna smrt ovog glumca i sportiste i dalje intrigira ljude.

  • Vud i Vagner:  Vud pronađena kako mrtva pluta u vodi
    Vud i Vagner: Vud pronađena kako mrtva pluta u vodi Foto: (Agencije)

Raskošan život

Džordž Rives (George Reeves) glumac koji je tumačio lik Supermena u televizijskoj seriji tokom pedesetih godina svakako nije bio čovjek od čelika sa malih ekrana. Upao je u teške finansijske probleme nakon završetka snimanja, ali je po svaku cijenu želio da nastavi raskošan holivudski život pa je počeo da zapada u dugove. Tokom noći između 16. i 17. juna 1959., dok su njegova vjerenica i prijatelji uživali na zabavi na donjem spratu, on je sebi pucao pištoljem u glavu. Policijska istraga je zaključila da je samoubica bio depresivan jer nije mogao da nađe posao, ali je njegova majka insistirala da se on nikada ne bi ubio.

Natali Vud (Natalie Wood) glumica koja je dijelila bioskopsko platno sa Džejms Dinom (James Deen) u “Buntovniku bez razloga” je 29. novembra 1981. krenula na izlet jahtom sa mužom Robertom Vagnerom (Wagner) i kolegom Kristoferom Vokenom (Christopher Volken).

Nakon burnog noćnog pijančenja Vagner i Voken su se posvađali, a Natali je otišla da spava. Po Vagnerovoj priči, kada je otišao da svojoj ženi poželi laku noć, nje nije bilo. Nekoliko sati kasnije Vud je pronađena kako mrtva pluta u vodi.

Iako je smrt okarakterisana kao nesretno davljenje, 2011. godine je slučaj ponovo otvoren nakon navoda kapetana sa broda, Denisa (Dennis) Daverna, da je svađa između Vagnera i Vokena uzrok njene smrti.

Nakon devetomjesečne istrage, smrt Natali Vud je okarakterisana kao “slučajno davljenje i druge nerazjašnjene okolnosti”.

  • Brus Li: Legenda borilačkih vještina
    Brus Li: Legenda borilačkih vještina Foto: (Agencije)

Metak namjenjen Čaplinu

Tomas Ins (Thomas Ince) pionir nijemih filmova, popularniji kao “Otac vestern filmova” umro je 19. novembra 1924. u 42. godini na jahti novinskog mogula Vilijama Randolfa Hersta (William Randolph Hearst). Iako zvanični podaci kažu da je uzrok smrti bio srčani problem, glasine govore da je Insa upucao njegov domaćin tokom svađe oko Herstove ljubavnice, glumice Marion Dejvis (Davies). Navodno, Herst je sumnjao da ga ljubavnica vara sa Čarlijem Čaplinom (Charlie Chaplin), koji je takođe bio na njegovoj jahti tog dana. Nakon što je njih dvoje uhvatio u kompromitujućem položaju, Herst je navodno pucao i slučajno upucao Insa umjesto Čaplina.

NA VRH