TOP-INTERVJU

Brano Jakubović za "Avaz”: Kad svi odu da rade po bauštelama zapadne Evrope, ostat će samo roboti

Jednoumlja dostižu rekordne vrijednosti, moramo se boriti za razmišljanje uopće

Razgovarala: Nerma Ajnadžić

31.1.2020

Jakubović: Ne možeš ti mene malo platiti koliko ja mogu malo raditi. Arhiv

- Očekivanja ne volim da ne bih urekao album. Strašno sam praznovjeran i prije snimanja svakog novog albuma bitno je dobro oprati tabane, na njih obući različite čarape i zavezati crveni konac oko računara na kojem se album snima. Kad se album snimi, ispred studija treba prosuti lavor vode, a ako na YouTubeu pregledi ne idu dobro, treba poslati mail na adresu kompanije “Google” i u “subjectu” napisati: “Pu, Pu” – govori nam u svom maniru frontmen grupe “Dubioza kolektivBrano Jakubović.

Prepoznatljiva ironija

“Dubioza kolektiv” napokon je objavio novi album. Ova vijest odjeknula je prije nekoliko dana regionom, Evropom, svijetom… Muzička senzacija iz Bosne i Hercegovine albumom #fakenews obradovala je fanove, koji su nestrpljivo čekali da od sedam energičnih momaka čuju nešto novo, a opet originalno. Jakubović je, uz dozu svoje prepoznatljive ironije, govorio o albumu, spotu “Take My Job Away” te o stanju u državi.

Uz pretpostavku da ćete promovirati #fakenews, imate li već raspored nastupa?

- Album #fakenews objavljen je za cijeli svijet. Čitav februar provest ćemo na turneji, koja uključuje rasprodane koncerte u Pragu, Brnu, Amsterdamu, dvosedmičnu turneju po Ujedinjenom Kraljevstvu i koncert u Moskvi. Skoro su svi datumi za ovu godinu popunjeni.

Poruke koje šaljete muzikom i tekstovima, odjekuju daleko. Rekli ste mi jednom prilikom da Vi ne želite nikome da govorite kako da razmišlja, ali je neupitno to da itekako imate utjecaja na publiku?

- Taj termin #fakenews (lažne vijesti) zaista se posljednjih godina uvukao duboko u naše živote. Uz pomoć lažnih vijesti preko socijalnih mreža, desile su se ogromne promjene u svijetu. Direktni rezultati lažnih vijesti su pobjeda Donalda Trampa (Trump) na izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, “Brexit” na čelu s karikaturom Borisom Džonsonom (Johnson), manipuliranje informacijama o migrantima... U našim krajevima primjena lažnih vijesti već je stara tradicija, koja se samo proširila na govor mržnje i međusobno sukobljavanje stranačkih botova na raznim socijalnim mrežama i portalima. Trenutno smo u situaciji u kojoj jednoumlja dostižu rekordne vrijednosti tako da se moramo boriti za razmišljanje uopće.

Tematika kojom se bavite, uvijek je aktuelna i, da kažem, sadrži goruća pitanja kako u BiH, tako i u regionu. Na skali od 1 do 10, koliko je crna situacija u državi?

- Trenutno je goruće pitanje šta ko loži i kome šta gori za grijanje. Tokom zimskih dana, situacija u državi je mnogo crnja, a rješenja koja se nude su takozvano prosipanje magle, to jest smoga. Skala, nažalost, nije od 1 do 10. Kod nas je uglavnom između 150 i 600 indeksnih poena, što znači da se krećemo između vrlo nezdravog i opasnog zraka. Ali, ne treba da se brinemo, jer ubrzo dolazi proljeće i problem će se sam riješiti. Vidimo se u zimskoj, plinskokomornoj sezoni 2021. godine.

Narodna mudrost

U spotu za pjesmu “Take My Job Away” bavili ste se onim što nas očekuje u budućnosti. Znači li to početak kraja svijeta kakvog mi poznajemo?

- Mi uopće nismo odgovorni za tu pjesmu zato što je autor teksta i muzike mašina koju smo sastavili upravo zbog privlačne mogućnosti da mi to više ne moramo da radimo. Sada imamo humanoidnog robota, koji će da radi umjesto nas. Mislim da ljudi imaju potpuno pogrešno viđenje, tj. neopravdan strah, od toga da će nam roboti preuzeti sve poslove. Koliko znam, kod nas postoji stara narodna mudrost: “Ne možeš ti mene malo platiti koliko ja mogu malo raditi.” Tako da mislim da su roboti idealno rješenje za budućnost naše zemlje. Ubrzo, kad svi odu da rade po bauštelama zapadne Evrope, ostat će samo roboti koji će da opslužuju političare, koji će konačno sami moći da uživaju u svojim etnički čistim teritorijama.

Možete li i kako zamišljate budućnost svoje djece ovdje?

- Sanjam da mi je kćerka vrhunski neurohirurg na klinici “Švarcvald”, a da će sin da izumi kvantni hidroreaktor koji će čovječanstvu omogućiti da u jednom danu izbaci iz upotrebe sva fosilna goriva koja zagađuju planetu. Ali, kad se probudim ujutro, žena me napadne, jer nije mogla da spava, kaže da sam glasno pričao u snu.

U jednoj od pjesama s novog albuma govorite: “Glupost je nova pamet.” Zašto? Jesmo li zaista sami sebi presudili pa nam je ovako kako jeste?

- Mi sebi svake četiri godine presudimo ispred glasačkih kutija.

Jakubović s humanoidnim robotom. Promo

Sačekajte da potrpamo stvari

Vaša porodica je i dalje u BiH, a sigurno imate mogućnost da promijenite adresu stanovanja? 

- Vrlo rado bih promijenio adresu stanovanja, ali me sprečava jedan problem. Ne mogu da nađem nekoga ko ima onaj kamion za iznajmljivanje pa ne mogu namještaj da prebacim. Apeliram na prijevoznike i vozače kamiona da ne idu svi u Njemačku odmah 1. aprila, kad Njemačka otvori granice za gastarbajtere. Molim vas da sačekate i nas da potrpamo stvari na vaše kamione pa da idemo svi zajedno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.