PRIZNANJA

Dodijeljene BAFTA nagrade: Film "1917" dominirao

Najbolji glumci Rene Zelveger i Hoakin Feniks

Reditelj Sem Mendez pobijedio jaku konkurenciju. Agencije

M. S. S. / Avaz.ba

3.2.2020

Historijski film "1917" dominirao je na dodjeli BAFTA nagrada. Naime, film je dobio 7 nagrada, uključujući one za najbolji film, režiju i kinematografiju, a među glumcima, na 73. svečanosti dodjele britanskih filmskih nagrada najboljim su proglašeni Rene Zelveger (Renée Zellweger) i Hoakin Feniks (Joaquin Phoenix).

Reditelj Sem Mendez (Sam Mendes) tako je pobijedio u jakoj konkurenciji Martina Skrosezija (Scorsesea) za film "Irac" Toda Filipsa (Todd Philipps), koji je bio nominiran za film "Joker", Kventina Tarantina (Quentin), koji se takmičio s filmom "Bilo jednom u Holivudu", te Bong Džun-hoa (Joon-Ho), koji je bio nominiran s filmom "Parazit".

Ova priča o Prvom svjetskom ratu već je osvojila dvije nagrade na dodjeli Zlatnih globusa i nominirana je za Oskara. 

Američka glumica Rene Zelveger dobila je nagradu BAFTA za najbolju glumicu za svoju interpretaciju legendarne holivudske zvijezde Džudi Garland (Judy Garland) u biografskom filmu "Džudi". Za tu ulogu je Zelveger je već osvojila nominaciju za Oskar i "ubrala" je svoj Zlatni globus.  

Američki glumac Hoakin Feniks osvojio je BAFTU za najboljeg glumca za svoju interpretaciju u filmu "Joker". Taj 45-godišnji američki glumac također će se takmičiti za Oskara u ulozi Jokera.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.