ODLUKE

Džeko Hodžić za "Avaz": Teško mi je zbog ostavke

Ne slažem se s konceptom izložbe „Sarajevski salon“ i kršenjem Statuta

Hodžić: Jedan od razloga je i zloupotreba mog imena. Arhiv

Piše: N. Ajnadžić / Avaz.ba

6.2.2020

Slikar Džeko Hodžić jučer je podnio neopozivu ostavku na mjesto predsjednika Skupštine Udruženja likovnih umjetnika Kantona Sarajevo (ULUKS).


Hodžić: Ovo se moralo desiti. Arhiv

Viši nivo

Hodžić, jedan od osnivača ULUKS-a, tu je odluku donio zbog neslaganja s konceptom izložbe „Sarajevski salon“.

- Pri osnivanju Udruženja dogovor je bio da selekcija bude strožija, da broj učesnika bude manji, da se mladi umjetnici uključuju, što se poštovalo, te da likovni “Sarajevski salon” preraste u internacionalnu respektabilnu izložbu, što bi Sarajevo i likovnu scenu pozicioniralo na viši nivo.

Nisam uspio i jedna posljedica je ostavka. Umjesto da idemo naprijed, dobila se još jedna dobra lokalna izložba slična šestoaprilskoj – naveo je Hodžić.

Drugi razlog, kako kaže, jeste nepoštivanje Statuta prema kojem ULUKS ima samo predsjednika i Skupštinu, te da se, umjesto njegove primjene, izmišljaju nepostojeći organi.

Za primjer je Hodžić naveo generalnog sekretara. umjetnički savjet, upravni odbor…

- Treći razlog je zloupotreba mog imena. Zahvaljujući Zakonu o pravu pristupa informacijama, podnio sam zahtjev za uvid u dokumentaciju Udruženja podnesenu Kantonalnom ministarstvu kulture i sporta i dobio na uvid dokument – istakao je Hodžić.

Također navodi da je u dokumentu vidljiva zloupotreba te da je to pravno pitanje i da će sud reći svoje.

Likovna scena

Nakon podnesene ostavke, Hodžić je ovu odluku prokomentirao za “Dnevni avaz”.

- Teško sam se odlučio na ovaj korak, zato što sam osnivač ULUKS-a. Vrlo teško mi je bilo, i zbog mene, likovne scene i zbog svega. Nije bilo druge opcije nego dati ostavku. To se moralo desiti – zaključuje ovaj cijenjeni umjetnik. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.