PLAVA KRV

Vojvotkinja Sofi: Omiljena snaha kraljice Elizabete

Odlaskom Harija i Megan otvorila se nova pozicija, a ko je bolji za preuzimanje dužnosti od najmlađeg kraljicinog sina

Kraljica Elizabeta sa snahom Sofijom: Hoće li joj kraljica pružiti šansu da se dokaže. Agencije

Piše: L. Karahmet - Pujagić / Avaz.ba

10.2.2020

Odlazak princa Harija (Harry) i Megan Markl (Meghan Markle) iz britanske kraljevske porodice ostavio je prazninu, koju će, najvjerovatnije, uskoro popuniti najmlađi kraljicin sin, princ Edvard (Edward) i njegova supruga Sofi (Sophie). Vojvotkinja Sofi već se uživjela u ulogu nove kraljicine miljenice.

Prije nekoliko dana proslavila je 55. rođendan, a umjesto porodične proslave, bila je među zvanicama na događaju koji su u Bakingemskoj palači organizirali princ Vilijam (William) i Kejt Midlton (Kate Middleton). Ono što je svima posebno zapalo u oči činjenica je da je i Sofi Ris Džons (Rhys-Jones), njeno ime prije udaje za najmlađeg sina kraljice Elizabete II, princa Edvarda i time dobila titulu vojvotkinje, odabrala haljinu u crvenoj boji, baš kao i domaćica Kejt.

Top forma

No, sve to nju ni najmanje ne zamara, posebno jer je i sama svjesna da joj niko neće ništa prigovoriti, budući da je upravo ona kraljicina miljenica. Iako je godinama bila u sjeni, zajedno sa svojim suprugom, 2020. godina mogla bi joj donijeti velike promjene. Mnogi nagađaju da bi vojvoda i vojvotkinja od Veseksa mogli doći na mjesto koje je do sada bilo rezervirano za vojvodu i vojvotkinju od Saseksa.

Navodno bi trebali nastaviti gdje su oni stali, te će preuzeti i pokroviteljstva, kao i odlaske na sva važna događanja. Odlaskom Harija i Megan, zbog svega što je kraljevskoj porodici priredio princ Endru (Andrew), ali i iz činjenice da ni ostatak vladajućih nisu više u godinama kada mogu obilaziti sve patronaže, otvorila se nova pozicija, a ko je bolji za preuzimanje dužnosti od najmlađeg kraljicinog sina, koji je, zajedno sa suprugom, godinama živio u sjeni cijele porodice da bi im se sada napokon zvijezde poklopile.

- Sofi je vrlo bliska s kraljicom i zapravo je njena najdraža snaha. Nedavno je bila na nekoliko prekomorskih putovanja, koje je odradila besprijekorno. Djeca su joj sada već odrasla i svi su uvjereni da je ona idealna za ovu ulogu. Napunila je 55 godina, u top formi je i prepuna energije. Mislim da je i sama svjesna da može puno dati i napraviti te da samo čeka da je neko pita da uskoči. Čarls jednostavno mora shvatiti da ne može više „smanjivati“ porodicu i kraljevske dužnosti, jer malo po malo gubi one koji tu dužnost mogu obnašati. Sofi je savršen odabir i svi misle da ima potencijal da postane kraljevska zvijezda ukoliko joj se pruži šansa - rekao je dobro upućen izvor kraljevske porodice.

Vojvotkinja Sofi: Godina 2020. donijet će joj velike promjene. Agencije

Život bez skandala

Kraljicinom miljenicom i osobom od povjerenja Sofi je postala još prije dvadeset godina, kada se udala za njenog najmlađeg sina. Navodno je kraljica toliko voli i cijeni da je više smatra kćerkom nego snahom. Razlog se možda krije i u tome što je jedino Sofi izdržala toliko dugo u braku s njenim sinom, živeći život bez previše skandala, posebno nakon što su se sva ostala njena djeca, princ Čarls, princeza Ana (Anne) i princ Endru, razveli.

Kraljica i Sofija, navodno, često provode subotnje i nedjeljne večeri zajedno u Vindzoru, a to vrijeme koriste da pogledaju stare ratne filmove ili povijesne dokumentarce, a upravo nju Elizabeta II često bira da joj bude pratnja kada odlazi na mise u Sandringemu ili Balmoralu.

Ali, to nije sve, koliko su njih dvije bliske, govori i nadimak koji je Sofi iskoristila u jednom svom govoru obraćajući se kraljici kao „mami“. Hoće li kraljica otići „do kraja“ i dati joj puno povjerenje i veće ovlasti, saznat će se uskoro.

Kćerka trgovca i sekretarice

Samopouzdanju vojvotkinje Sofi doprinijelo je i to što je poprilično promijenila svoj izgled. Mnogo sati provodi vježbajući pilates, a i trči osam kilometara dva puta nedjeljno s ličnim trenerom. Kćerka trgovca automobilskih guma i sekretarice irskog porijekla rođena je 20. januara 1965. u Oksfordu, kao drugo dijete i prva kćerka Kristofera Risa Džounsa i Meri Osaliven (O'Saliven).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.