RAZGOVOR

Dado Topić za "Avaz": Nadam se da ću poživjeti dovoljno dugo da odradim sve planirane koncerte

Godine čine svoje, pa se čovjek okuša u raznim stvarima

Topić: Grupa "Time" se ponovno aktivira. Arhiv

Piše: M. S. S. / Avaz.ba

28.2.2020

Dado Topić i grupa „Time“ ponovno se aktiviraju. Nakon reizdanja njihovog prvog studijskog albuma “Time” u planu je i turneja, a potom, kako kaže Topić, moguć je i novi materijal.

Osim o novim muzičkim podvizima sa grupom, Topić je za „Dnevni avaz“ govorio i o muzici koju je radio za seriju „Igra sudbine“, za koju priznaje i nije baš njegov fah, o Sarajevu i šta taj grad znači za jednog muzičara, godinama i novim trendovima.

Topić: U Sarajevo se dolazilo s tremom. Arhiv

Ozbiljan zadatak

- Sada organiziramo promotivne aktivnosti, to bi se eventualno moglo pretvoriti u turneju, kao propagandna akcija za reizdanje nakon 48 godina. Mi bi uživali da sviramo zajedno, jer nismo već dugo. Sada je trend povratka starih bendova - rekao je Topić.

Ističe kako je lijepo biti pred publikom sa pjesmama koje se još pamte.

- A mogao bi uslijeditii neki novi studijski rad. Kada pokažemo šta smo snimali prije 48 godina, red je i da pokažemo, koliko smo u kreativnom smislu evoluirali, da li smo savremeni ili smo ostali u starim vremenima – govori Topić.

Za Sarajevo ga vežu posebne uspomene. Sjeća se početka kada se trebalo izboriti za publiku koja, kako ističe, i nije bila lagana za osvojiti.

- U to vrijeme ko je osvojio publiku u Sarajevu mogao je ići dalje. „Indexi“ su stvorili kriterij vrijednosti koji se morao poštivati i to je bio ozbiljan zadatak za nas tada mlade muzičare. Nismo u Sarajevo dolazili tek tako, dolazili smo tremom i željom da uspijemo – poručuje Dado.

Topić je komponirao muziku za naslovnu numeru serije „Igra sudbine“ koja se u BiH emitira na OBN-u. Kaže da se iznenadio kada su ga pozvali, jer to nikada nije radio, jedino je za seriju „Bolji život“ bio izvođač.

- Kada su mi javili, rekao sam da su zvali totalno krivog čovjeka, ja to nisam nikada radio. Morao sam napraviti 50-ak melodijskih minijatura koje bi se onda aplicirale na određene situacije u seriji. Malo sam pregledao strane i domaće serije i rekao, možda uspijem. Mislim da sam uspio. Godine čine svoje, pa se čovjek okuša u raznim stvarima. Sapunice  ne gledam. To bi bio gubitak vremena imam ozbiljnih stvari na što ću trošiti vrijeme – iskren je Topić.

Topić: „Indexi“ su stvorili kriterij vrijednosti koji se mo rao poštivati. Arhiv

Rodni list

Rodni list Dade Topića pokazuje jedno, a muzičar nešto sasvim drugo. U 72. godini osjeća se izvrsno i ne brine o godinama.

- Uspio sam stvoriti neku harmoniju između svojih godina, afiniteta, entuzijazama i ljubavi prema muzici. Jako sam aktivan, nastojim se zadržati u tom prostoru sa ljudima sličnim sebi i u tom kretanju zaboravim koliko imam godina. Ne brinem o tome, ima jedan na nebu, gore, koji o tome brine, a ja živim život punom snagom do kada i kada to mogu – ističe Topić.

Poručuje da će se muzikom baviti do kraja.

- Volio bi da to bude tako vidjet ćemo koliko će stvarno moje zdravlje i moja velika kretanja i aktivnosti biti uspješni, nadam se da ću poživjeti dovoljno dugo da odradim sve koncerte – poručio je Topić. 

On smatra da rokenrol polako nestaje sa muzičke scene i da su sada došla nova vremena i novi trendovi.

- To je u prirodnom skladu sa društvom koje svaki dan na određen način stvara nove prilike, događanja i smisao u životu. Tako se i muzika mijenja. Svaka muzika ima svoje vrijeme i vijek trajanja i pripada tom trenutku. Trendove određuje mlada populacija i kada nešto prihvati to postaje masovno i popularno. Svaka generacija ima ulogu po kojoj će se pamtiti – poručuje muzičar.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.