GODIŠNJICE

Adnan Đindo: 70 godina postojanja možemo nazvati od ’Žetve’ do pandemije

U skladu s mogućnostima te mjerama sigurnosti, vjerovatno nećemo moći igrati naše repertoarske predstave. Umjetnost je nepresušna potreba

Đindo: Sve se moralo prilagoditi sasvim novim uvjetima života i rada. Arhiva

Razgovarala: Lejla Karahmet - Pujagić / Avaz.ba

25.5.2020

Balet Narodnog pozorišta Sarajevo danas, 25. maja, slavi 70. rođendan. Zbog pandemije koronavirusa balet nije imao sreću da godišnjicu obilježi na način kako to priliči, kada su normalni uvjeti. Sve se moralo prilagoditi sasvim novim uvjetima života i rada. Povodom ovog razgovarali smo s v. d. umjetničkog direktora ove institucije Adnanom Đindom.



Mentalno zdravlje

Balet Narodnog pozorišta Sarajevo. Arhiva

- Obilježavanje ovog jubileja urađeno je na virtuelan način, premijerom online baleta „My Rose“, što je u skladu s novonastalom situacijom i mogućnostima koje su nam preostale. Emitirat ćemo i nove online premijere predstave „Katarina, bosanska kraljica“, „Bolera“ iz 1999. godine i „Labuđeg jezera“, kao i dokumentarnog videouratka o predstavi „Žetva“. Ako mogućnosti dozvole, možda na sceni NPS-a izvedemo neki skromni program u skladu sa strogim mjerama Federalne uprave civilne zaštite - rekao je Đindo za „Avaz“.

Te davne 1950. godine 25. maja izvedena je Papandopulova „Žetva“, kao prva domaća baletna predstava na njenoj sceni.

-Period od 70 godina postojanja baleta možemo nazvati od „Žetve“ do pandemije. Prvi dašak baleta u BiH donijela je prva profesionalna balerina Riki Levi, koja je 1920. imala prvi javni nastup, tako da se i ta godina može smatrati početkom baletne umjetnosti u BiH.

Od te godine gostovali su baleti iz raznih zemalja, dok nije odlučeno od vlasti SFRJ da se osnuje balet u Sarajevu.

Kako publika reagira na novi način prezentiranja predstava?

-Publika, koja se našla u istoj situaciji kao i mi, uključila se vrlo solidarno i s punom pažnjom i intenzitetom počela pratiti sve naše aktivnosti na online NPS platformi.


 

Vježbe i probe

Pošto je teatarska umjetnost veoma bitna za mentalno zdravlje svih nas i duhovnu nadgradnju, unosili smo svjetlost u njihove domove i mogućnost skretanja pažnje s ove situacije koju je izazvao koronavirus.

Kakvi su Vam planovi za budućnost i kakve projekte imate u planu?

- U skladu s mogućnostima te mjerama sigurnosti, vjerovatno nećemo moći igrati naše repertoarske predstave, ali ćemo se okrenuti drugoj formi javnih nastupa koji će poštovati mjere FUCZ-a. Planiramo izvesti baletne divertismane, koncerte opere i baleta, drame i baleta, kao i neke performanse koji će biti bez kontakata između igrača na sceni.

Kako plesačice i plesači održavaju formu u vrijeme pandemije?

-Prije nekoliko dana pokrenuli smo rad u NPS-u na vježbama i probama baleta, poštujući sve preporuke FUCZ-a.

Ne treba brinuti za umjetnost


Kako gledate na budućnost umjetnosti?

-Umjetnost je nepresušna potreba, a ne samo nadogradnja, jer u ratu se pokazalo da je i bez hrane, vode i struje publika dolazila u teatar. Tako da, ne treba se brinuti za umjetnost koja će uvijek pronaći put do duše i srca ljudi i tako oplemeniti društvo svojim civilizacijskim aspektima.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.