ISPOVIJEST

Semezdin Mehmedinović: Prija mi Sarajevo, u Americi sam teško radio

Pišem više nego što sam ikada do sada, uskoro objavljujem „Ovo vrijeme sada“

Semezdin Mehmedinović i Abdulah Sidran. M. Tabaković

Piše: Larisa Sarajlić-Ramović/Avaz.ba

5.6.2020

Abudulah Sidran (75)  i Semezdin Mehmedinović (60) susreli su se u Sarajevu i to nakon punih 25 godina. Susret je bio veoma emotivan, jer ovu dvojicu bh. književnika vežu uspomene koje sežu decenijama unazad.



Dobar osjećaj

Mehmedinović je od 1996. do 2019. godine živio u Sjedinjenim Američkim Državama, a sada piše u Sarajevu. Sidran je naš neumorni književni velikan i sigurno da zanimljivih tema u razgovoru njih dvojice nije nedostajalo.

- Fali nam još pet i po mjeseci da ispričamo sve što imamo - kazao je Sidran. 

U vremenima kada smjer uglavnom iz Bosne i Hercegovine vodi ka ostatku svijeta, Mehmedinović se odlučio za obrnutu putanju i u toku susreta sa Sidranom za „Avaz“ je otvorio dušu.

Nekadašnji talentirani pjesnik, koji je svoju karijeru u ovih 25 godina gradio u Americi i postao uvažen u tamošnjim književnim krugovima, ističe da se nijednog trenutka nije pokajao zbog svoje odluke. 

- Prošle godine sam odlučio da se vratim u Sarajevo da bih oslobodio svoje vrijeme za pisanje. Sad sam ovdje. Praktično imam 24 sata za sebe i u tom smislu osjećam se veoma dobro. Osjećam se i dobro jer sam ponovo došao u kontak sa svojim prijateljima i prija mi Sarajevo, sveukupno - kaže nam Mehmedinović.


Propisao sam

Veoma otvoreno nam kaže da se umorio od Amerike. 


- Tamo sam godinama radio teške poslove TV producenta. To je zahtjevan i iscrpljujući posao, koji mi je uzimao vrijeme. Ostavljao mi malo vremena za ono što želim raditi, a to je pisanje. Ovo je povratak i u jezik i taj dio mi prija. Mislim da sam propisao, da pišem više nego što sam ikada do sada. To mi govori da sam napravio pravu odluku - ističe Mehmedinović.

Otkriva nam da mu uskoro izlazi knjiga u zagrebačkoj „Frakturi“. Nosi naziv „Ovo vrijeme sada“. 

- Dok sam bio u Americi, knjige sam uglavnom objavljivao u Zagrebu i posljednjih pet knjiga „Fraktura“ je moj izdavač. Mislim da ću uskoro početi objavljivati i ovdje. Nažalost, moje knjige nisu baš prisutne u BiH, nešto ću morati smisliti da budu što dostupnije ovdje – govori nam književnik.

Semezdin Mehmedinović i Abdulah Sidran. M. Tabaković

Nekad i sad

- „Ovo vrijeme sada“ je knjiga dijelom o osamdesetim godinama, dijelom o američkom životu s refleksijama na Sarajevo. Sad gledam grad u dvije dimenzije, pamtim ono što je nekad bilo i gledam šta je sada i na neki način uspoređujem. Sam proces mi je zanimljiv, prija mi sjećanje, a prija mi i ovo sadašnje vrijeme - govori Mehmedinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.